Підбірка від ITV: які програми допоможуть запустити бізнес під час війни

Запуск бізнесу під час війни — для когось це здається чимось нереальним, а хтось уперто йде до своєї мети. Насправді існує безліч грантів і програм, які можуть допомогти бізнесменам-початківцям. Які програми існують, де їх шукати та що потрібно, щоб податися на них — читайте далі у підбірці від журналістів ITV.

1. Державна програма — «єРобота»

«єРобота» — це урядовий проєкт, покликаний допомогти українцям започаткувати власну справу та створити нові робочі місця. Подавши заявку у «Дії» за 20 хвилин, можна отримати грант від 50 до 250 тисяч гривень на заснування та розвиток бізнесу. Отримати грант можуть як вже зареєстровані ФОПи та юридичні особи, так і майбутні підприємці. Для участі у проєкті необхідно розробити власний бізнес план, який і подається на отримання гранту.

Витратити отриманні гроші можна на придбання обладнання, закупівлю сировини, орендну плату (не більше 25% від суми гранту) та на лізинг обладнання.

У 2024 році держава планує видати більш ніж 12 тисяч грантів за програмою «єРобота».

У межах цієї ж програми можна подати заявку на грант на сад, теплицю чи переробне підприємство. Найбільша сума гранту саме на створення переробного підприємства – до 8 мільйонів гривень.

2. Конкурс від БФ «МХП — Громаді» — «Роби своє з KURATOR»

«Роби своє з KURATOR» — це грантова програма від благодійного фонду «МХП — Громаді», яку реалізують за підтримки бренду «KURATOR». Отримати грант можна на розвиток бізнесу у сфері громадського харчування. Як і попередня програма, ця розрахована не тільки на вже зареєстрованих підприємців. Взяти у ній участь можуть військові та цивільні, які евакуювалися з гарячих точок, для заснування нового бізнесу у сфері громадського харчування, а також – підприємці для відновлення постраждалого бізнесу у цій сфері.

Програма розрахована на учасників із 13 областей України, серед них і Київщина.  Максимальна сума гранту на одну бізнес-ідею — 100 тисяч гривень. Подати заявку можна по 23 жовтня включно.

3. «Спільнокошт» — краундфандинг в Україні

Краундфандинг перекладається з англійської, як фінансування гуртом. Тобто це явище, коли гуртом громада фінансує якийсь проєкт. У цьому і є ідея платформи «Спільнокошт». Кожен охочий може розписати свою бізнес ідею, викласти її на цю платформу, а інші українці можуть підтримати її своїм донатом. Тобто по суті це не грант, у ваш стартап вкладатимуться люди, які повірять у вашу ідею.

Наразі на платформі розміщено 12 проєктів. Загалом за час роботи платформи «Спільнокошт» успішними стали 609 проєктів, у які було вкладено понад 56 мільйонів гривень.

  4. Київська школа економіки — «Talents for Ukraine»

«Talents for Ukraine» — програма, яку створила Київська школа економіки за сприяння міжнародних благодійників. Вона покликана підтримати нове покоління лідерів, які вміють мислити поза рамками, є талановитими і нестандартними, діють яскраво і нетривіально.

Загальний бюджет програми «Talents for Ukraine» – 1 мільйон доларів, кожний переможець може виграти до 5 тисяч доларів на розвиток.

Серед переможців програми вже є засновниця українського стартапу «Mycelia Tech» Марта Кондрин, творець екологічного проєкту «Япомогабокс» Руфат Раімов, розробник інструментів гуманітарного розмінування Віталій Беспаленко та багато інших.

5. Грант для ветеранів та членів їхніх сімей

Ще один державний грант на започаткування або розвиток власної. Подати заявку на цю програму можуть ветерани та їхні дружини чи чоловіки. Максимальна сума гранту 1 мільйон гривень.

Для участі у програмі також потрібно створити бізнес-план, а заповнити заявку можна у Дії за 20 хвилин.

Гроші гранту можна буде витратити на:

  • меблі, обладнання та транспортні засоби для комерційного використання;
  • ліцензійне програмне забезпечення (до 50% коштів);
  • сировину, матеріали, товари та послуги, необхідні для реалізації бізнес-плану, а також на тварин або саджанці для створення ферм (до 70% коштів);
  • послуги з маркетингу та реклами (до 10% коштів);
  • оренду нежитлових приміщень (до 25% коштів);
  • оренду обладнання (до 30% коштів);
  • лізинг обладнання, крім власних транспортних засобів (до 50% коштів);
  • придбання франшизи.

Відкрити свій власний бізнес під час війни дійсно складно, але можливо. Лише за перше півріччя 2023 року українці зареєстрували 134 тисячі нових ФОПів.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.