Наступного року в ірпінських школах запрацюють профільні класи

В Ірпені профільне навчання є одним із головних пріоритетів реформування освіти у регіоні цього року.  Про це повідомив Ірпінський міський голова Володимир Карплюк у своєму блозі.

“Відповідно до концепції Нової української школи та Національної стратегії розвитку освіти в Україні до 2027 року має бути запроваджена профільна середня освіта. Ірпінь вирішив не чекати. Уже з наступного навчального року у всіх школах регіону ми запускаємо роботу профільних класів” – розповів Карплюк.

На сьогодні 70% європейських школярів після закінчення основної школи продовжують своє навчання у профільних школах. Така організація навчального процесу у Європі є звичною уже протягом десятиліть. Як правило, старшу профільну школу виділяють як самостійний вид освітнього закладу. У Франції, наприклад, – це ліцеї, гімназії – у Німеччині, «вища школа» (highschool) – у США. Україна уже давно говорить про потребу такого переформатування навчального процесу, але запровадження профільної освіти у концепції Нової української школи передбачено лише через десять років.За словами Карплюка, в Ірпені профільне навчання поруч із викладанням іноземних мов та інформаційних технологій є одним із трьох головних пріоритетів реформування освіти у регіоні цього року. Кожна школа до 1 вересня обере собі профільний напрямок, відповідно до якого у ній працюватимуть спеціалізовані класи. Профільні класи будуть обладнані усією відповідною технікою, обладнанням, потрібними наочними матеріалами. Викладати предмет у них будуть педагоги вищої категорії, крім того регулярно будемо запрошувати викладачів із профільних вишів.

Наразі багато освітніх закладів Приірпіння уже давно працює із поглибленим вивченням того чи іншого предмету. Так, школа  №12 спеціалізується на іноземних мовах, школа  №2 – економічне спрямування, школа  №17 – фізико-математичне. Відповідно до цього школи й обиратимуть свій профіль. Також розглядаємо запровадження історико-правового спрямування на базі школи №3, хіміко-біологічний профіль у школі  №5, що у Ворзелі, математико-технологічний – школа №13 у Гостомелі. Навчально-виховне об’єднання «Освіта» пропонує учням поглиблене вивчення англійської мови та IT-технологій із застосуванням новітньої методики STEM-навчання.Три профільні спрямування матиме й Ірпінський ліцей для обдарованої молоді, що відкриє свої двері уже з нового навчального року. Це хіміко-біологічний напрям, фізико-математичний та IT-технології і програмування. В ліцеї навчатиметься до 200 дітей. Це будуть учні старших класів і відбиратимуться вони на конкурсній основі. Ліцей співпрацюватиме з провідними вищими навчальними закладами країни, де кращі ліцеїсти зможуть здобувати вищу освіту.

“Зараз ми починаємо проводити у школах зустрічі зі старшокласниками та їх батьками. Презентуємо школи, їхні спрямування, розповідаємо про нюанси профільної освіти. Діти  уже мають задуматися над тим, з якою професією хотіли б пов’язати своє життя у майбутньому, і які знання їм треба здобувати поглиблено. Кожен учень має сам обрати близький до його знань, талантів та духу профіль. Не потрібно боятися щось змінювати. Якщо за вісім років навчання у школі з математичним спрямуванням хтось відчує, що це не його шлях і він хоче малювати шедевральні картини, то це тільки великий плюс. Щиро сподіваюся, що батьки мудро і виважено підійдуть до цього питання, вислухають і почують власну думку дитини. У результаті виявлених бажань, діти будуть переведені до школи із відповідним спрямуванням” – пише Володимир Андрійович.

За словами мера, уже почався етап ознайомлення школярів із величезним світом професій. Нещодавно в Ірпені стартував соціальний проект «Спитай у PROFI». З особливостями своєї роботи дітей ознайомили проектний менеджер, телережисер, депутат та ігротехнолог. Такі зустрічі будуть регулярними. Наступна із новими гостями відбудеться 18 березня у актовій залі Ірпінської міської ради. Ірпінський голова запрошує усіх школярів і студентів регіону, а також їхніх батьків. Можливо чиясь розповідь стане вирішальною у виборі життєвого шляху.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.