НАБУ повідомила про підозру куму мера Ірпеня Маркушину

Photo 2024 05 02 15.17.12 1

НАБУ і САП повідомили про підозру у незаконному збагаченні Андрію Клочку, народному депутату України. Андрій Клочко є кумом та «політичним дахом» мера Ірпеня Олександра Маркушина, якого підозрюють у виведенні з ірпінського бюджету 17 млн грн через нарахування завищених зарплат наближеним працівникам виконкому. Нардепу обиратимуть міру запобіжного заходу, йому загрожує 5 років ув’язнення по ст. 368-5 КК України.

За даними слідства, у 2020-2021 рр. Андрій Клочко набув у власність активи загальною вартістю 25 млн грн, хоча офіційний дохід та заощадження його та дружини за цей період становили не більше 14 млн грн. Таким чином різниця між вартістю придбаного майна та коштами нардепа становила 11 млн грн.

Йдеться про 3 земельні ділянки на Київщині, 5 квартир у столиці, 2 нежитлові приміщення, а також автівки Tesla та Mersedes-Benz. Аби приховати наявність майна, нардеп оформив його на близьких родичів, продовжуючи ним розпоряджатися. Викриття злочину відбулось після оприлюднення журналістських розслідувань, зокрема команди Bihus.Info та сприяння НАЗК.

Нагадаємо, що Національна поліція у Київській області провела обшуки в Ірпінській міськраді та за місцем проживання чиновників виконкому. За даними видання «Містоінформ», «з виведених з бюджету коштів, зокрема, фінансувалася так звана неформальна “прес-служба” Маркушина, яку координувала співмешканка мера, чорна піарниця Юсупова Таїсія Валеріївна. Формальним приводом для комісії по відстороненню Кравчука стала заява депутата ІМР Артема Гуріна. Саме Гурін та члени його родини за вказівкою Маркушина отримали 300 000 грн з міської програми для незахищених «Турбота».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.