“Медовий Спас”: що потрібно знати про свято

Сьогодні, 14 серпня, в народі святкують православного свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. Народна ж його назва – свято Маковея. З цього дня розпочинається “Спасівка” – піст, який триває два тижні.

makoviya8

В цей день у церквах святять воду, квіти і мак. Серед квітів у  букеті обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається “маковійчик, або “маковейка”. До нього кладуть чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м’яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.

ui14710007143Після освячення маковійчика кладуть за образами, і він зберігається там аж до весни, а деякими травами і маком будуть користуватися за необхідності, адже “освячене зело до всякої слабості здібне”. Навесні мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітають до кіс – «щоб не випадало з голови волосся».
На Маковея святять також свіжовикачаний мед у стільниках, щедро пригощаючись ним. Обрядовою їжею в цей день були “шулики” – печені коржі, які ламають на дрібні шматочки, кладуть в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Ця їжа дуже смачна, особливо її люблять діти. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різноманітні медяники та маківники.

У це світле свято редакція “Правди Ірпеня” бажає всім миру і спокою, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, успіхів у всіх починаннях, побільше радості, міцного здоров’я і всіх благ!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.