Маркушин: Федорука потрібно притягнути до відповідальності за провокації з найвищими званнями Героїв України

Ірпінський міський голова Олександр Маркушин назвав ініціювання петиції на його ім’я про присвоєння звання Героя України «негідним вчинком» та «знущанням над цим званням», яку днями створив мер Бучі Анатолій Федорук. Про це мер міста написав у соцмережі Фейсбук.

Маркушин зазначив, що до Кримінального кодексу України потрібно внести статтю яка б передбачала відповідальність за такі провокації з найвищими званнями наших Героїв.

«Срачу не буде. Не на часі цим займатись. Скажу тільки про сьогоднішній негідний вчинок міського голови Бучі, а саме — знущання над найвищою державною нагородою — звання Героя України. Анатолій Федорук, який вже 25 років “править” Бучею задля піару у соцмережах та зведення особистих рахунків, створив петицію на моє ім’я про присвоєння звання Героя України. Тролінг найвищою державною нагородою та наругу над нашими захисниками і родинами загиблих Федорук вважає смішними…», — написав Маркушин.

Мер Ірпеня зазначив, що звання Героя України — це святе звання для України і людина, яка це розуміє, не змогла б використати це звання заради хайпу. «Його отримують найвідважніші та саможертовні, ті хто беззаперечно готовий віддати своє життя в боях за Україну вже не один рік. І у людини, яка це розуміє, не піднялась би рука використати це звання заради хайпу і привернення уваги суспільства під постом у фейсбуці. Навіть після найжорстокіших катувань, розстрілів і вбивств 1400 невинних мешканців у Бучанському районі, від яких заціпенів весь світ, очільник сусідньої громади не відчув свою відповідальність за це, не зрозумів подвиг наших захисників і, схоже, давно втратив зв’язок з реальною ситуацією на фронті», — додав Олександр Маркушин.

Кримінальному кодексу України гостро не вистачає статті, подібної до 338-ї «Наруга над державними символами», за якою пана Федорука було би притягнуто до відповідальності за такі провокації з найвищими званнями наших Героїв.

Сором писати таке в обличчя бучанцям, які власними очима бачили, хто привозив їм хліб і гарячі обіди на Стеколку, гуманітарну допомогу та допомагав евакуюватися. Коли їх мер не подбав про їхній захист, вчасно не організувавши ні оборону міста, ні евакуацію цивільного населення з-під вогню, бо з середини березня не виходив на зв’язок. А після деокупації повернувся, отримав орден «За мужність» і продовжує грати на публіку. Але сьогоднішній вчинок наочно показав, ким є насправді мер Бучі Федорук.

Маркушин окремо прокоментував інтерв’ю, на яке посилається Федорук, наголосивши, що його слова «подані скорочено і некоректно стосовно військових». «Звісно, що я ніколи не говорив, що ОДИН звільняв будь-які населені пункти Київщини, мої слова подані скорочено і некоректно стосовно військових. Чи ідеально ми все робили? Звісно, що ні. Всім було страшно за своє життя і невідомо, що буде завтра. І в нас теж були втікачі. Але я для себе прийняв рішення залишатися до кінця і вдячний всім, хто залишився зі мною і робив все від себе залежне, щоб втримати місто», — зазначив мер Ірпеня.

«І коли я бачу бруд, який деякі дозволяють собі лити на мою адресу, я не бачу серед них ЖОДНОЇ людини, яка була б поруч в цьому пеклі і зробила хоча б 1% з того, що вдалося нам. Я безмежно і на все життя вдячний всім медикам, волонтерам, бійцям ТрО, військовим Збройних Сил України та Головного управління розвідки МО України за ваш мужній внесок у звільнення Ірпеня і Київщини. Ви справжні Герої!», — подякував Олександр Маркушин.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.