Максим Бурбак: Об’єкти, які не використовуються державними підприємствами, слід передати об’єднаним територіальним громадам (відео)

Керівник фракції “Народний фронт” Максим Бурбак презентував законопроект №8225 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління об’єктами державної власності”.

Разом з першим заступником міністра економічного розвитку та торгівлі Максимом Нефьодовим, представниками ПАТ “Укрзалізниця” та ПАТ “Укрпошта” документ було представлено під час обговорення питання майна підприємств, що не підлягають приватизації.

За словами Максима Бурбака, в чинному законодавстві існують обмеження щодо неможливості ефективного розпорядження нерухомим майном суб’єктами господарювання, що не підлягають приватизації. Цим законопроектом пропонується зняти такі заборони.

Він повідомив, що ще в 2014 році, перебуваючи на посаді міністра інфраструктури і створюючи ПАТ “Укрзалізниця”, було проведено інвентаризацію, яка виявила чимало приміщень, які підприємству не потрібні і їх не використовують.

“Ось наприклад, в місті Чернівці вже понад 50 років функціонує будинок-інтернат для дітей з обмеженим слухом та затримкою психічного розвитку. Він знаходиться в одній будівлі разом з ПАТ “Укрзалізниця”. 2 роки поспіль частина приміщення, де була транспортна прокуратура, не використовується, не опалюється, а для інтернату потрібні додаткові площі. До мене були звернення щодо передачі в комунальну власність, щоб там могли створити додаткові приміщення для дітей. Натомість ПАТ “Укрзалізниця” знаходиться в переліку об’єктів, які заборонені до приватизації, і відповідно до чинного законодавства це зробити неможливо”, – розповів автор законопроекту.

За словами Максима Бурбака, непрофільних активів багато і в інших державних підприємств. Зокрема, ПАТ “Укрпошта” має 5200 одиниць загальною площею близько 1,25 млн метрів квадратних, які не використовуються. Проте на їх утримання щороку витрачається 300 млн грн.

Окрім, того за словами Максима Бурбака, приміщення, які не використовуються держпідприємствами, необхідні для новостворених територіальних громад.

“Вони повинні мати центр надання адміністративних послуг, мати свої відділення. Тобто їм потрібні нові приміщення. Дуже багато громад навіть не мають приміщення для розміщення сільської ради. Тому, даним законопроектом буде врегульовано передача приміщень в комунальну власність новостворених громад та інших органів місцевого самоврядування”, – підкреслив Максим Бурбак.

Зі свого боку, заступник міністра економрозвитку Максим Нефьодов наголосив, що даний законопроект не є заміною приватизації.

“Це не зашкодить діяльності державних підприємств, а навпаки дозволить працювати ефективніше. Ця ініціатива не є заміною приватизації, вона комплементарна до приватизації”, – наголосив Максим Нефьодов.

Законопроект спрямований вирішити три основні  напрямки:

–  створення простого механізму передачі майна з одного підприємства іншому;

– продаж надлишкового майна, яке не використовується підприємством і є не профільним для його діяльності;

– врегулювання питань власності.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.