Китайці подарували Ірпеню свою знамениту картину

Копію найвідомішої китайської картини, яку через її популярність називають “Моною Лізою” азіатської живопису”, подарувала Ірпеню делегація з китайської провінції Хенань. Оригінал цього п’ятиметрового сувою є однією з найбільших культурних цінностей Китаю, повідомила на своїй сторінці у “Фейсбуці” радник Ірпінської міської ради з питань міжнародного співробітництва Оксана Сулима.

Китайська делегація прибула в Україну для налагодження економічного й торгового обміну, обговорення проектів можливої співпраці. Подарунок гості вручили під час зустрічі в Ірпінській міськраді з заступником мера Оленою Чернявською та з Оксаною Сулимою. 

Картина “На річці у свято Цінмін” належить до зібрання китайських імператорських цінностей – Музею Гугун у Пекіні, зазначила Оксана Сулима. Автором полотна був художник Чжан Дзедуань, який жив у ХІІ столітті, в епоху династії Сун.

“На картині в деталях зображено життя середньовічного китайського міста Кайфин (столиця країни в часи династії Сун – “ІВ”). Сувій Чжана Дзедуаня був настільки популярний у Китаї, що його підробляли ще в XIV столітті. Репродукції з картини користувалися великим попитом у заможних сім’ях», – розповіла Оксана Сулима.

Вона зазначила, що “свято Цінмін” – у перекладі “свято чистого світла” – це час традиційного для китайців поминання покійних. Із його настанням починається період весняних виїздів за місто, пікніків і прогулянок, під час яких люди “насолоджуються настанням весни, теплим сонечком, згадують рідних і близьких, радіють приходу весни, співу птахів”. Тому Цінмін часто називають дослівно “святом прогулянки по першій зелені/святом виїзду на природу”.

“Сувій буде передано до Ірпінського краєзнавчого музею, де всі охочі зможуть його побачити на власні очі вже найближчим часом. Упевнена, зацікавить китайський живопис і учасників IV художнього пленеру “Намальований Ірпінь”, що відбудеться в травні цього року”, – відзначила Оксана Сулима.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.