Крокуємо у напрямку громадського бюджету

Сьогодні зранку в Ірпені розпочав свою роботу триденний семінар «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування».

13064007_10208927042044115_271291558_o

«Партиципаторний бюджет (бюджет участі, учасницький, громадський бюджет) – це демократичний процес, який передбачає надання громадянам права розподілу частини коштів з міського бюджету або іншого бюджету, який їх стосується». (Participatory Budgeting Unit)

Семінар організований у рамках Проекту Фундації польсько-української співпраці PAUCI (ПАУСІ) «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади» та за сприяння Польсько-Канадської Програми підтримки демократії. Протягом трьох днів учасники разом з польськими та українськими експертами матимуть змогу ознайомитися з досвідом Польщі та України щодо активізації участі громадян у прийнятті рішень, методологією реалізації механізмів громадського бюджету. В рамках зустрічі передбачена робота над розробкою плану запровадження методу партиципаторного бюджету у містах Прилуки та Ірпінь, а також обговорення принципів та механізмів співпраці громадськості та міської влади у реалізації зазначеної форми участі.

У ролі експертів заходу до нашого міста завітали представник польської громадської організації «Топографія» (м.Лодзь) Борис Мартеля та Юстина Півко – координатор партиципаторного бюджету у Варшаві та представниця Центру громадських комунікацій муніципалітету.

«Ми не маємо наміру чинити будь-який тиск. Ми тільки хочемо поділитися своїм досвідом, який здобуваємо щороку», – зазначив Борис Мартеля. Також гості пояснили, що в Польщі вони займають абсолютно не різні позиції щодо питання громадського бюджету. Їхні організації та структури дивляться в одному напрямку, тільки з різними перспективами. Окрім цього, експерти зізналися, що на сьогодні проект партиципаторного бюджетування у місті Лодзь зазнає незначного занепаду, тому на семінарі буде йти мова не лишень про позитивний досвід, але й про критичні моменти та «усі підводні камені».

13045679_10208927041524102_775710150_n

Варто зауважити, що цей проект успішно реалізується в більш ніж 100 містах Польщі – від маленьких, з населенням 30-35 тисяч мешканців, до столиці країни – майже 2-мільйонної Варшави. Торік механізм громадського бюджету почали впроваджувати й українські міста: Черкаси, Полтава і Чернігів. Маємо надію, що ця практика приживеться і в нашому місті.

До слова, Чернігівською міськрадою схвалено положення про громадський бюджет на 2016 рік, в якому передбачено 4,8 млн. грн. на проекти містян. З 73 поданих проектів у ході голосування 17 визнано переможцями та будуть реалізовані цього року. У Черкасах цьогоріч виділено 5 млн. грн. У Полтаві – ця сума складатиме не менше 0,1% від загального міського бюджету.

Нагадаємо, що вперше наше місто ознайомилося з принципами громадського бюджетування в березні цього року. Тоді семінар пройшов в Ірпінській міській раді для представників місцевого самоврядування. Тоді ж мер Володимир Карплюк оголосив розшук цікавих ідей для розвитку Приірпіння. У конкурсі можуть брати участь мешканці Ворзеля, Гостомеля, Ірпеня та Коцюбинського. «Кожен може надсилати необмежену кількість ідей в будь-якій з категорій. Вимога одна: проект має вирішувати конкретні проблеми Ірпінського регіону», – підкреслив міський голова.

Читайте також: “В Ірпені знайомились з партиципаторним бюджетуванням“.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.