Іван Бойко: про новації в юстиції, або безоплатну правову допомогу

wPRTxfI9vV0Цей рік можна відверто назвати роком найсуттєвіших змін у юстиції. Все роблять (чи не вперше) для людей. До останніх новацій Міністерства юстиції України належать: спрощення процедур надання адміністративних послуг, запровадження онлайн сервісів, де, не виходячи з дому, можна отримати майже будь-який документ, отримання свідоцтва про народження дитини у пологовому і багато інших.

Тезисно про основні:

– Реформування системи надання адміністративних послуг шляхом передачі функцій реєстрації нотаріусам, банкам та органам місцевої влади. Міністерство юстиції вперше відмовляється від своїх повноважень і передає їх органам місцевого самоврядування. Мова йде про реєстрацію нерухомості, бізнесу, отримання паспотру. За європейськими канонами ці сервіси мають бути наближені до громади.

– Практичне впровадження надання адміністративних послуг через Центр надання адміністративних послуг (незабаром відкриється в Ірпені на першому поверсі Ірпінської міської ради). На думку міністерства, кошти за оплату адмінпослуг мають залишатись у місцевому бюджеті, а не йти до держбюджету, як зараз.

Впроваджуються ІТ-технології, які дозволяють швидше й дешевше отримати необхідні документи, не виходячи з дому. Довідку щодо роботи системи онлайн-сервісів можна отримати: на сайті Міністерста юстиції new.minjust.gov.ua (оберіть розділ “Онлайн-сервіси”), за телефоном гарячої лінії: 0-800-50-70-70 або 0-800-50-75-84, або електронною поштою: [email protected].

– Уряд прийняв рішення про розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. До нинішнього списку додані особи, які претендують на отримання статусу учасника АТО та особи, які є вимушеними переселенцями. В Ірпені є громадська приймальня, яка знаходиться за адресою вулиця Котляревського, 54-а, та надає безоплатну правову допомогу.

Проте повністю уникнути “живого спілкування” з чиновниками не завжди вдасться, і, звичайно, люди наштовхуються на хамство. У такому випадку я особисто прошу писатити заяви зі скаргами. У моїх структурних підрозділах розміщені плакати з електронною адресою і гарячою лінією, куди можна буде звернутися (044-289-82-55 або на електронну адресу: [email protected]).

Начальник Ірпінського міського управління юстиції

Іван Бойко

Bookmark the permalink.

Comments are closed.