Ірпінська буря і троль в одній склянці води

Завжди приємно, коли твоє місто хвалить хтось сторонній. Я таку інформацію оприлюднюю. Ось нещодавно архітектор Валерій Гуменюк влаштував в Ірпені зустріч своїх однокурсників. Колеги-архітектори сказали про центр Ірпеня:”Круто!” І зазначали, що порівняння Ірпеня з Фастовом, Бояркою, іншими містами Київщини не на користь останніх. Я написав коротеньке повідомлення про цей з’їзд архітекторів, а для тих, хто не має почуття гумору уточнив, що він неофіційний. Ця інформація була опублікована на “Правді Ірпеня”. Журналістка Михайлина Скорик поділилася нею в групі “Ірпінь +”. Щоб знали й ті, хто не читає “Правду Ірпеня”. І тут здійнялася буря в склянці води. Заповзятливі фейсбучні критики чомусь накинулися на Валерія Гуменюка, який нічого не писав. Мені стало ніяково, що я мимоволі спричинив такі нападки на Валерія Євгеновича, і я попрохав у нього пробачення. На щастя, мене “виручив” якийсь “Михаил Войцех”. Він дуже “логічно” щодо обміну думками про зустріч архітекторів-однокурсників звинуватив мене … в пограбуванні могил “падших солдат”! Нарешті. Я зітхнув з полегшенням. Тепер мені вже не так незручно перед Валерієм Євгеновичем. Його просто “діставали”, а на мене звели наклеп. “Михаил Войцех” боягузливо ховає своє обличчя, а про себе повідомляє тільки, що живе в Києві. Очевидно, троль. Він ще й похвалився:”Вы и малейшего понятия не имеете с кем беседуете”. Мовляв, він обіллє мене брудом, зведе наклеп, а я його не знайду. Але я людина доброзичлива. Я пояснив йому, що полеглі солдати російською мовою перекладаються:”ПаВшие”. А “паДшими” називають жінок легкої поведінки. Троль внаслідок своєї малограмотності обізвав проститутками солдатів, які захищали нашу країну від німецьких окупантів. Троль почав доказувати, що в його розумінні “падшие” – це ті, хто падав, вставав і йшов далі, незважаючи ні на що. Правда, тоді виникає запитання, а хто ж у могилах, коли “падшие” підвелися і пішли далі? Я пояснив тролю, що є тлумачні словники, російською (оскільки він показав, що української не знає) – “толковые словари”. В них зафіксовані значення слів. Бо, якщо кожний почне вживати слова відповідно власного розуміння, то ми взагалі перестанемо розуміти одне одного. Тому перед тим, як щось писати, треба заглянути в словник і пересвідчитися, як те чи інше слово пишеться і в якому значенні вживається. Інтернет значно полегшив цю процедуру.

Однак троль приписав мені та ще й Гуменюку якихось “учеников”. Загалом виходило, що й Валерій Гуменюк грабував могили “падших солдат”. Отак-от, Валерій Євгенович. Якщо ви організували зустріч однокурсників, то вони повинні були одностайно засудити Володимира Карплюка і пам’ятник Шевченку та бюсти ненависних кремлівським агентам Пилипа Орлика і Михайла Грушевського. А якщо ви цього не забезпечили, то ви теж грабували могили.

Троль заявив, що не буде називати конкретних імен, щоб не роздмухувати скандал і додав:”Могу написать в личку”. Хитрий троль. Відкрито звинуватив мене в пограбуванні могил, а про докази пообіцяв написати “в личку”. Розраховує, що в користувачів Фейсбуку залишиться враження про мене, як про грабіжника могил. Зайве писати, що ніяких доказів він не надав.

Причину своїх наклепів троль розкрив, коли почав вимагати, щоб я тихо пішов з посади директора музею. Музейне приміщення в центрі міста приваблює багатьох. А оскільки я не даю його заграбастати і, незважаючи на два незаконних звільнення мене вигнати не вдалося, то в хід пішли наклепи. Це не вперше.

До міського голови Володимира Карплюка періодично заходять підприємливі люди, пропонують замість музею влаштувати в центрі міста щось прибуткове і отримують відмову. Зрозуміло, що написати прямо “який поганий Карплюк, бо не дає знищити музей” вони не можуть. В хід ідуть інші звинувачення. При оцінці нападок на Володимира Андрійовича це слід враховувати.

Ще один аспект цієї справи. Троль похвалився, що знає, хто я. Тобто знає про мою роботу з повернення доброго імені борців за незалежність України, про збереження пам’яті тих, хто поліг, захищаючи нашу Батьківщину на Донбасі. Це ще одна причина, чому троль зводить на мене наклепи і вимагає, щоб я пішов з своєї посади. Тільки хто ж такого малограмотного троля найняв? Мабуть, гроші економлять. Або (що ймовірніше) крадуть. Однак така оцінка моєї роботи з боку ворогів України приємна. Вона зміцнює мою впевненість, що я роблю правильно. Я розчулився і навіть подякував тролю.

Але надавати слово наклепнику не варто. Він виступає з бездоказовими звинуваченнями. Обізвав мене ватником. Хтось же із завсідників “Ірпеня +” відвідував музей, а отже бачив розділ експозиції “Герої нашого часу”. Троля, наклепника слід відразу забанити. А то такі наклепники формують у користувачів Фейсбуку уявлення, що мета “Ірпеня +”зовсім не пошук істини.

 

 

Анатолій Зборовський,

директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею

Bookmark the permalink.

Comments are closed.