Ірпінь відвідала представниця ООН з прав внутрішньо переміщених осіб (відео)

У межах робочої поїздки в Україну до Ірпеня завітала спеціальна доповідачка ООН з прав внутрішньо переміщених осіб Паула Гавірія Бетанкур. Вона приїхала на запрошення Омбудсмана України. Разом з нею прибули також представники експертної групи з внутрішнього переміщення.

Паула Гавірія Бетанкур, спеціальна доповідачка ООН з питань прав внутрішньо переміщених осіб:

«Україна стала однією з країн світу з найбільшою кількістю внутрішніх переселенців через війну. Їх понад 5 мільйонів. Тож ми тут з групою експертів з ООН, щоб підтримати уряд та гуманітарну команду країни. Вони роблять найкраще, що можуть у відповідь на цю кризу внутрішніх переселенців»,— зазначила Паула Гавірія Бетакур.

Паула Гавірія має мало інформації про Україну з перших вуст.  Каже, що хоче особисто сформувати цілісне уявлення про те, що тут відбувається. Під час перебування в Україні для гості важливо було поспілкуватися не лише з офіційними особами держави, але й із простими людьми. У мешканців відновленого будинку ОСББ «Мінеральний» представниця ООН поцікавилась, як їм вдалося пережити непрості часи і чи постраждав їхній будинок.

Валентина Браткевич, голова ОСББ «Мінеральний»

«Був пошкоджений дах, були вибиті повністю усі шибки, пошкоджений фасад і зруйнована була система опалення».

Паула Гавірія дізналася, що будинок допоміг відремонтувати італійський фонд, і що майже усі його мешканці вже повернулися додому.

У планах представниці ООН побувати також в інших містах, зокрема на Львівщині, і познайомитися з місцями компактного проживання біженців. Лише за результатами серії різноманітних зустрічей. Паула Гавірія Бетакур сформує свої пропозиції стосовно інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючі громади. І в наступний візит до України надасть їх нашому Урядові.

Ольга Алтуніна, представниця уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

«В неї дуже великий досвід. Вона профі у тих країнах, де велися бойові дії серед місцевого населення, національні конфлікти, або природні катастрофи, після яких було дуже багато біженців у середині країни. І тому її досвід треба використати. Можливо, порекомендує те, чого в нас немає. І у нас самих є велика кількість запитань як вирішувати ту чи іншу проблему».

Ольга Латуніна також зазначила, такі візити допоможуть частіше звучати інформації про Україну з трибуни ООН.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.