Ірпінь планує інформатизувати сферу медицини за прикладом Вінниці

В Ірпені активно працюють над питанням інформатизації медичної сфери регіону. Приклад беруть з Вінниці – на сьогодні аналогів вінницької інформатизації в галузі охорони здоров’я, з підключенням всіх бюджетних медичних закладів міста, в Україні немає. Про це цього тижня на апаратній нараді з питань життєдіяльності міста повідомив головний лікар Ірпеня Андрій Тумасов.

“Вінниця – це єдине місто в Україні, де інформаційна система медицини реально працює. Вже не в одному місті держави її намагалися запровадити, але до кінця так і не змогли реалізувати. А от у Вінниці це зробили і зробили дуже якісно. Я був там і переконався, що інформаційна система справді працює і дає свої результати”, – сказав Тумасов.

Мова іде про створення єдиного медичного інформаційного простору у місті, тобто підключення усіх бюджетних медичних закладів до одної системи. Це передбачає забезпечення комп’ютерами усіх лікарів, відділень, реєстратур, лабораторій тощо. Основним документом системи є електронна картка пацієнта, в якій зберігається вся медична інформація про нього. Також це дає можливість запровадити “персональний електронний кабінет пацієнта”, де,  отримавши логін та пароль доступу до нього, людина може ознайомитися з усіма записами та результатами досліджень. А також – це можливість онлайн запису на прийом до лікаря.

med_itПовна інформатизація медичної сфери регіону – це справа не одного чи двох років. У Вінниці почали реалізовувати цю програму ще у 2011 році і на сьогодні впровадили тільки перший етап. Повністю інформатизувати медицину там планують до 2020 року. Однак завдяки повній інформатизації галузі зменшиться час перебування пацієнтів у чергах, зменшиться кількість діагностичних процедур, тобто дубляжу аналізів, можливе більш раннє встановлення діагнозу та призначення лікування, зменшення ризику лікарських помилок, адже актуальна інформація доступна всім учасникам лікувального процесу. Пацієнти матимуть доступ до власної інформації, що збільшить відповідальність за своє здоров’я.

Наразі медики Ірпеня вивчають ринок програмного забезпечення на найбільш оптимальне співвідношення “ціна-якість” та приймають рекомендації від вінницьких колег.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.