Еміне Джапарова провела «Кримський урок» для ірпінських ліцеїстів (відео)

Кримський урок. Саме так можна назвати зустріч першої заступниці Міністра закордонних справ України Еміне Джапарової із вихованцями Ірпінського ліцею інноваційних технологій.  Еміне Джапарова — етнічна кримська татарка, яка змушена була виїхати з окупованого Криму і зараз бореться за його звільнення на дипломатичному фронті.

Еміне Джапарова, перша заступниця Міністра закордонних справ України:

«У нас є паралель, яку я наводжу. Перед другою світовою війною, коли Гітлер захопив Австрію, то тоді деякі світові лідери намагалися танцювати танго навколо Гітлера.  Думали, що він буде задоволений цими шматками землі. І кримський урок,  чому я його розповідаю всюди, важливий з тієї точки зору, що якщо ти агресію не зупиняєш, вона завжди збільшується. І це урок в контексті сучасної історії, який ми кажемо усім нашим партнерам».

Дипломатка розповіла ліцеїстам про трагічну історію кримських татар, про їх депортацію сталінською росією, про те, як їм доводиться виживати тепер, — в умовах окупації.

«Олександр, вихованець Ірпінського ліцею інноваційних технологій «ІЛІТ»:

«Цікаво було послухати про історію Криму від людини, яка жила там, яка бачила усі ці події, які там відбувалися, яка пережила окупацію Криму, і бажає деокупувати ці території і повернутися на свої рідні землі».

Вихованці ліцею дізналися також, що ініціаторкою «Кримської платформи», міжнародного майданчика для посилення  реагування світу на окупацію Криму, була саме сьогоднішня гостя.

Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України:

«Якби мені хтось сказав, у 2018 році що це буде координаційним механізмом, який буде об’єднувати одну третину світу, напевно мені було б складно у це повірити, коли ця концепція просто лежала на папірці, А- 4. Але, коли я почала рух до цього і знайшла необхідних людей і ця ідея і мрія, яка колись народилась у моєму серці мала підтримку вищого керівництва, вона відбулася».

Еміне Джапарова зізналася,  дуже хоче, щоб цей приклад втілення мрії надихнув її слухачів вірити в себе, вчитися і працювати, робити все для того, щоб реалізувати свої мрії.  Такі побажання ліцеїстам дипломатка записала у гостьовому журналі закладу.

 Марія Гостін. в.о. директора Ірпінського ліцею інноваційних технологій «ІЛІТ»:

«Правильно сказала Еміне, зараз ці діти, які сидять в залі, це ті діти, які потім будуть змінювати Україну. Потім будуть її відбудовувати. Тому дуже важливо, аби вони чули ці правильні речі від правильних людей».

Зустріч першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової з вихованцями ІЛІТу організував Молодіжний Парламент Ірпеня.

Олександра Ільніцька, президентка Молодіжного Парламенту Ірпеня:

«Я дуже рада, що Молодіжний парламент Ірпеня в рамках проєкту «Лекторій» запросив Еміне Джапарову. Нам було дуже приємно. І кожен з нас, я впевнена, надихнувся цією зустріччю і тими словами, які вона побажала ліцеїстам».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.