Дмитро Негреша: кожен мешканець Ірпеня може реалізувати власну ідею

Уже 3 роки поспіль в Ірпені успішно впроваджують міську цільову програму “Громадський бюджет”. Уже з першого року громада Ірпеня проявила себе чи не найактивнішою в Україні, подавши майже сотню проектів. Про особливості цієї програми, процес голосування та проблеми, які при цьому виникають, ми поспілкувалися з керуючим справами виконкому Дмитром Негрешею.

П.І.  Чи виправдовує себе програма “Громадський бюджет”?

Н.Д. Звичайно виправдовує, кожен мешканець Ірпеня може реалізувати свою ідею. Це можливість пробудити громаду, підняти найактивнішу її частину і сказати, що ви маєте повну можливість взяти участь в розподіленні коштів і вирішенні своїх же потреб.

П.І. Минулого року серед проектів, які виграли, стало встановлення фонтану біля центрального корпусу Фіскального університету. Проте його досі не встановлено. Чому?

Н.Д. З цим пов’язаний технічний процес реалізації проекту. Фонтан вже готовий, зараз йде процес його встановлення.

П.І. Як відомо, у перший рік дії Громадського бюджету в Ірпені було подано рекордну кількість проектів – 92, цього року – близько 60 проектів. Як ви вважаєте, чи не втратить ця програма актуальності і підтримки серед населення в наступні роки? 

Н.Д. Кількість поданих проектів не пов’язана з втратою актуальності Громадського бюджету серед населення. З кожним роком зменшується кількість простих проектів, і подаються більш глобальніші проекти, а в цьому році зменшення проектів пов’язано ще і зі збільшенням суми на реалізацію проекту.

П.І. Цього року перемогу отримало 8 малих проектів і 3 великих. Майже всі вони є освітніми, тобто, якимось чином стосуються організації діяльності шкіл. На вашу думку, чи є такий підхід правильним? Адже багато проектів було подано і в інших напрямах, проте вони підтримки не знайшли.

Н.Д. На мою думку, освітні проекти можуть мати місце в житті міста, оскільки освіта є передусім началом для реалізації майбутнього. І вони – приклад командної роботи. Щоб досягти такого результату в перемозі, необхідно проводити правильно агітаційну роботу і тоді будуть не тільки освітні проекти переможцями.

П.І. Чи можуть проекти, які не пройшли цього року, брати участь у наступному?

Н.Д. Звичайно можуть, але для того, щоб перемогти, необхідно проводити агітацію за поданий проект.

П.І. Чи висока активність громади під час голосування? Чи голосують лише ті, що подали проект, і їх оточення?

Н.Д. Активність громади припадає тільки на вихідні дні, в будні не у всіх є можливість із-за роботи. В голосуванні переважно приймають участь ті, кого агітував автор проекту.

П.І. Чи багато проектів під час перевірки відкидаються, оскільки не відповідають вимогам? Якщо так, то які ваші рекомендації, щоб правильно подати проект на реалізацію в рамках Громадського бюджету?

Н.Д. Ми відмовляли в допуску до голосування тільки в 2016 році і це не велика кількість проектів, оскільки 2016 рік – перший запуску Громадського бюджету в місті. А з 2017, відпрацювавши помилки 2016 року, представники робочої групи перед реєстрацією проекту допомагають його автору правильно його скласти, а після закінчення подачі проектів проводиться відпрацювання поданих проектів робочою групою та службами міської ради, які відповідають за реалізацію проектів-переможців. Якщо є зауваження, то ми запрошуємо автора і пропонуємо йому внести зміни. Таким чином, ми приводим до того, що скільки подано проектів, стільки допущено до голосування, але це, якщо автор захоче внести зміни.

П.І. Як, на вашу думку, підвищити активність населення в під час подачі та голосування за проекти Громадського бюджету?

Н.Д. На мою думку, активність подачі проектів висока і, до речі, є багато дуже цікавих проектів, а ось щоб покращити голосування необхідно авторам проектів щоденно проводити агітацію і тоді переможці будуть не тільки автори освітніх проектів.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.