Державна служба якості освіти видала для керівників шкіл збірку порад «Абетка для директора»

10D60CBA-825D-4B41-899E-42B44D2097B3

На допомогу директорам шкіл Державна служба якості освіти України розробила збірку порад «Абетка для директора». Друге, оновлене видання «Абетки» доповнене з урахуванням практичного досвіду директорів шкіл, які зробили перші кроки в розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також враховує зміни в законодавстві та результати інституційних аудитів, проведених Державною службою якості освіти протягом 2020–2021 років.

У збірці описано прості та дієві інструменти, щоб визначити:

– найкращі складові освітнього середовища закладу освіти, а також ті, які потребують покращення;
– що в роботі педагогів заслуговує підтримки, а що варто вдосконалити;
– чи справедливо заклад освіти оцінює навчальні здобутки учнів, і як зробити оцінювання більш ефективним;
– наскільки управлінські процеси в закладі сприяють досягненню мети – облаштувати дружнє до дітей і ефективне шкільне життя та забезпечити високу якість освіти.

«Абетка» допоможе директорові школи визначити сильні та слабкі сторони закладу освіти за результатами самооцінювання і зрозуміти, над чим потрібно першочергово попрацювати, підкаже, як розробити власну стратегію розвитку й досягти поставлених цілей.

Державна служба якості освіти України – це центральний орган виконавчої влади, який реалізовує державну політику у сфері освіти, зокрема з питань забезпечення якості освіти та освітньої діяльності, здійснення державного нагляду (контролю) за закладами освіти щодо дотримання ними законодавства.

Голова Державної служби якості освіти України – Руслан Гурак. У кожній області є територіальний підрозділ. Управління Державної служби якості освіти у Київській області очолює Лілія Кревська.

Якісна школа – результат спільних зусиль усіх учасників освітнього процесу – засновника, який забезпечує ресурсами, директора – лідера колективу, вчителів, які професійно зростають, щоб давати якісну освіту, мотивованих учнів та батьків, які беруть участь у розвитку навчального закладу.

Управління Державної служби якості освіти у Київській області опікується питанням дотримання якості освіти та освітніх стандартів у дошкільній, загальній середній, позашкільній, фаховій передвищій освіті; здійснює державний нагляд (контроль) за тим, як освітні заклади дотримуються вимог законодавства про освіту; видає розпорядження щодо усунення порушень вимог законодавства про освіту; вивчає професійний досвід педагогічних працівників — учасників сертифікації; надає рекомендації, як удосконалити внутрішню систему забезпечення якості освіти в навчальних закладах; контролює ведення обліку дітей шкільного віку, який здійснюється місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; проводить інституційний аудит закладів освіти.

Інституційний аудит – це зовнішнє оцінювання роботи школи, під час якого незалежні експерти оцінюють освітні та управлінські процеси, дотримання закладом освіти вимог законодавства. Аудит є новою для України процедурою вивчення освітньої діяльності школи, яка прийшла на зміну атестації шкіл. Інституційний аудит покликаний допомогти закладам освіти стати більш якісними і в подальшому сформувати та підтримувати культуру якості освіти, що базується на прозорості, інноваційності та партнерстві учасників освітнього процесу. Завдання аудиту – не карати, а підтримати заклади освіти та показати їм, як стати кращими.

Управління Державної служби якості освіти у Київській області прагне налагодити  тісну співпрацю з кожною громадою, відкрите до співпраці і завжди готове прийти на допомогу.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.