Де в Ірпені можна гріхи відмолити

На офіційному сайті Ірпінської міської ради зазначено 33 релігійні громади з юридичними адресами та керівниками, але ця інформація з часом стає не актуальною, бо щось десь добудовується, керівники міняються… Редакція вирішила пройтися по місцях паломництва ірпінчан, та показати і розповісти про декілька церков.

1. Українська православна церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Горенка. Церква розміщується по ліву сторону в напрямку руху до ресторану “Винодел” та села Мощун.

горенка

2. Прихідська церква села Михайлівка-Рубежівка. Типова церква, побудована на честь св. арх. Михайла. Церква дерев’яна, землі має 45 десятин; побудована у 1855 року на місці згорівшої у 1835 році від удару блискавки. Поряд з церквою 22 листопада 2008 року в Михайлівці-Рубежівці встановлено пам’ятник митрополиту Петру Могилі.

михайлывко-рубежывка

3. Гостомельська Свято-Покровська церква. Мурований православний храм. Церква Святої Покрови в Гостомелі була заснована за ініціативою полковника гайдамацького загону Семена Палія. Зведення дерев’яного храму, обриси якого проглядаються у теперішній час, датується 1770 роком. Настоятель храму — о. Петро (Павленко Петро Андрійович). Адреса: Гостомель, вул. Леніна, 224.

гостомельсько свято-покровська

4. Храм Різдва Богородиці УПЦ в селі Дмитрівка. Адреса: Дмитрівка, вул. Садова.

дмитрывка

5. Римо-Католицька церква в Ірпені. Парафія Святої Терези від Дитяти Ісуса Римо-Католицької Церкви. Церква знаходиться біля дитячої спортивної школи. Облаштована під церкву, очевидно, з приватної садиби. Адреса: Ірпінь, вул. Пролетарська, 38.

римо-католицька в ырпены

6. Храм Успіння Пресвятої Богородиці у селі Капітанівка. Храм Успіння Пресвятої Богородиці с. Капітанівка та с. Мила на території Дмитрівської сільської ради. Був освячений Святійшим Патріархом Філаретом. Адреса: Дмитрівка, вул. Комарова.

капытынывка

7. Храм святих апостолів Петра і Павла у Ворзелі. Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла, дерв’яний, однокупольний, був споруджений у селищі з часу його заснування. В 1930-х роках був зруйнований тодішньою владою. У 1993 році за ініціативи жителів селища відродилось духовне життя релігійної общини Української Православної Церкви. На початку богослужіння проходили в пристосованому приміщенні, а в 2004 році община розпочала будівництво нового храму, яке було завершено в 2007. Сьогодні це дворівневий храм, нижній храм присвячений на честь святого великомученика Іоана Сочавського, а головний, верхній, небесним покровителям Ворзеля — святим апостолам Петру і Павлу. При храмі збудована з каменю двоярусна дзвінниця, де на нижньому ярусі знаходиться каплиця на честь святителя Миколая (у пам’ять всіх полеглих православних воїнів). За вівтарем знаходиться криниця, над якою споруджено каплицю на честь мучениці Фотинії (Світлани) Самарянки. З південної сторони храму стоїть дерев’яна каплиця в честь преподобного Серафима Саровського. Храм прикрашає величний з різбленого дуба — іконостас. У храмі знаходиться кілька святинь з Афону, Почаївської лаври, Жировицького чоловічого монастиря (Білорусія). Головною святинею храму є список з чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Всецариця» (Пантанасса), біля якої щонеділі служиться акафіст за здоров’я. Храм знаходиться в центрі Ворзеля навпроти залізничної платформи. Община храму перебуває в юрисдикції Української Православної Церкви. Адреса: Ворзель, вул. Великого Жовтня, 21.

ворзель петра ы павла

8. Релігійна громада Євангельські християни баптисти. Адреса: Ірпінь, вул. Северинівська, 73.

баптисти

9. Церква на честь святого Миколая та Преображення Господнього. Хоч храм в Ірпені на перехресті вулиць Варшавської та 6-ї й лінії збудований не так давно, але він має велику паству, а ще самобутній стиль, бо цей проект є оригінальним, і лише в загальних рисах повторює проект церкви, розташованої в садово-парковому комплексі «Наталіївка» (селище Володимирівка Харківської області). Комплекс у Наталіївці має статус загальнодержавного. Його будівництво фінансував відомий цукрозаводчик і меценат Павло Харитоненко (проект Олексія Щусєва). Відомий меценат присвятив це проект своїй доньці, через що архітектурний ансамбль переплітається з казковими елементами, котрі нікого не залишать байдужим. Чимало їх і в Ірпінському храмі на честь Миколая та Пребраження Господнього.

святого миколая ирпинь

10. Церква Успіння Пресвятої Богородиці в селищі Коцюбинське. Церква побудована з дерева. Має гарний зовнішній вигляд. Є відеоспостереження та будинок охорони. Біля церкви є навіс, під яким розміщується польова кухня. Адреса: Коцюбинське, вул. Бакала.

успыння присвятоъ коцюбинське

11. Храм святого великомученика Георгія Побідоносця. Релігійна громада на честь святого великомученика Георгія Побідоносця Київської єпархії Української православної церкви. Адреса: Коцюбинське, вул. Пономарьова, 1/1.

георгыя

12. Українська греко-католицька церква Ірпеня. Церква знаходиться біля залізничного переїзду зі сторони заїзду до гаражного кооперативу “Ірпінь”. Перебуває в стадії будівництва. На території є капличка. Адреса: Ірпінь, вул. Ленінградська, 28-а.

греко-католицька ырпынь

13. Свято-Троїцька парафія Української Православної Церкви. Церква знаходиться на підвищенні. Неподалік від церкви розміщується школа № 17. Поряд із церквою розміщується міський парк “Перемога”. У церкві люди мають можливість набирати святу воду із джерела. Адреса: Ірпінь, вул. Тищенка, 12.

свято-троъцька православна

14. Ірпінська Біблійна Церква. Це сучасна церква для сучасних людей. Церква знаходиться біля ДАІ, а також біля паспортного столу. Територія церкви займає цілий квартал. На її території є дитячий майданчик, спортивні поля та багато іншого. Адреса: Ірпінь, вул. Соборна, 1.

ырпынська быблыйна

15. Університетський храм святого Миколая Чудотворця. Знаходиться біля Національного університету державної податкової служби України. Ідея створення храму належала колишньому ректору П.В. Мельнику. Його побудували у 1999 році. Адреса: Ірпінь, вул. Садова, 59.

миколи чудотворця податкова

16. УПЦ КП “Покрова Божої Матері” в м. Ірпені. Церква знаходиться в районі “СМУ”. Доїхати прихожани можуть із вокзалу маршруткою 18д, виходити потрібно на зупинці біля ресторану «Камелот». Церква перебуває в стадії будівництва, служба проводиться у капличці. Окрему увагу тут приділяють духовному розвитку родини. Адреса: Ірпінь, вул. Полтавська, 61-а.

покрова божоъ матеры ырпынь

17. Свято-Георгіївський храм в селі Романівка. Храм у селі Романівка знаходиться в стадії будівництва. Біля храму є капличка. Поряд із будівництвом розміщується пам’ятник воїнам, що загинули у роки Другої світової війни. Адреса: Романівка, вул. Поповича, 2-а.

свято-георгыъвський романывка

Фото: http://www.mistoinform.com.ua/irpen/744-religioznye-lideri

Bookmark the permalink.

Comments are closed.