Чи можливо зібрати FPV-дрон вдома? (відео)

Нещодавно Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров закликав українців власноруч збирати FPV-дрони вдома. Як думаєте, чи зможете Ви власноруч зробити FPV-дрон?

Волонтери ірпінського об’єднання «Незламні серця» спільно з IRPIN DRONS вже десь рік збирають, тестують та відправляють на фронт такі дрони. На їхню думку, ідея збирати всім дрони — доволі непогана, проте механізм її втілення має купу нюансів.

Руслан, голова БФ «Ірпінське волонтерське об’єднання «Незламні серця»:

«Ідея гарна — 100 %, але потрібно до цієї гарної ідеї ще чіткий механізм її реалізації. По-перше, потрібно, щоб людина дуже-дуже захотіла це зробити. По-друге, людина повинна мати якийсь ресурс свій фінансовий, час».

Перша проблема виникає вже на початку. Деталі для дронів дорого вартісні. Якісні запчастини знайти важко і замовляти їх треба із закордону.

Руслан, голова БФ «Ірпінське волонтерське об’єднання «Незламні серця»:

«Ми вибрали топові виробники, самих перевірених, відомих брендів. З батареєю виходить від 400 доларів. Якщо купувати там ноунейм, то, звісно, можна зменшити собівартість, але кількість браку набагато більша».

Міністр запропонував українцям навчитися збирати FPV-дрони на безкоштовних курсах. Навчання проходить онлайн і триває усього два тижні. І це також викликає безліч питань. По-перше, щоб збирати дрони, потрібно мати не тільки необхідні навички, а й обладнання. По-друге, зібрати дрон — це тільки половина роботи.

Ілля, волонтер БФ «Ірпінське волонтерське об’єднання «Незламні серця»:

«Для того, щоб він полетів, його треба прошити, перевірити, налаштувати, передтестити, і треба на ньому полетіти. Тому що, якщо такий дрон, не пройшовши цю процедуру, попаде на фронт до хлопців, то у них це займе час додатковий, якого немає».

Щоб протестувати дрон, потрібно навчитися ним керувати. А це складно, зазначають волонтери, оскільки у цього дрона є лише ручне керування без стабілізатора. До того ж, і збірка, і тестування можуть бути небезпечними. Дрон може загорітися або навіть травмувати людину.

Руслан, голова БФ «Ірпінське волонтерське об’єднання «Незламні серця»:

 «У нас був випадок теж, у нас є дрони ми їх називаємо «бешені дрони», тому що при предтесті нібито все нормально. Потім виїжджаємо на полігон і йде збій самої плати управління і коли ти тільки включаєш дрон, у тебе автоматом на максимум включається пропелер, ну і був випадок шо зрізало пучки членам нашої організації».

Утім волонтери наголошують, що ідея залучити людей до спільної праці на перемогу непогана. Та пропонують свій варіант її реалізації.

Руслан, голова БФ «Ірпінське волонтерське об’єднання «Незламні серця»:

 «Можливий же такий варіант: один вміє збирати, у когось є фінанси. Це необов’язково, що людина сіла на кухні, замовила деталі та намагається його зібрати. Можливо кооперуватися з друзями, сусідами, знайомими і можливо це теж робить, але в кооперації з іншими людьми. І хай це буде один дрон на один під’їзд, але він буде якісний».

У той же час, волонтери акцентують на важливості налагодженого серійного виробництва FPV-дронів.

Ілля, волонтер БФ «Ірпінське волонтерське об’єднання «Незламні серця»:

 «Ніколи домашнє виробництво не зможе посперечатися з комплексним підходом і серійним виробництвом. До нас іноді потрапляють трофейні дрони. Усі дрони, що вдалося роздивитись, видно по них, що це серійне виробництво, і там це, на жаль, поставлено на потік з боку країни. На жаль, для нас, тому що ці дрони доставляють нам багато проблем.

А поки серійне виробництво в Україні не налагоджене і Ви не збираєтесь проходити навчання, але дуже хочете зробити внесок у нашу перемогу, донатьте Ірпінському об’єднанню «Незламні серця». Вони будуть робити FPV-дрони за Вас.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.