«Берегині з Ірпеня» відправляють на фронт вишиванки для танків (відео)

Витинанки, якими споконвіку люди прикрашали свої домівки, тепер здобули геть нового змісту. Волонтерки громадської організації «Берегині з Ірпеня» щотижня відправляють  їх на фронт. Там витинанки  слугують не прикрасами, а маскують техніку від ворожого ока.

Олена, волонтерка ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Вишиванка для танка – витинанка!».

Щоб пошити одну витинанку середніх розмірів, 6 на 12 метрів, майстрині знадобиться всього одна година. Але спочатку спецматеріал, спанбонд, мають правильно порізати, розрахувати скільки смуг і якої довжини треба на одну сітку.

Лариса, волонтерка ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Є в нас такий апарат. Називається Михасик. Прес. Ми витинаємо, а потім я зшиваю вже про розмірах. Малюю графіки і шию».

«Михасика» дівчата показати не можуть. Бо прес стоїть на підприємстві, куди щоразу відправляють матеріал для роботи.

Олена, волонтерка ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Возимо. Нам і чоловіки допомагають. Возимо, там витинаємо. Сюди привозимо, шиємо».

Поруч дівчата заплітають стрічки в основу традиційної маскувальної сітки. Тут називають її плетеною витинанкою. Для неї потрібно набагато більше часу, ніж для шитої. Це робота теж не з простих. Новачки зізнаються, викласти потрібний узор вдається не одразу.  

Олена, волонтерка ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Я ще тільки другий день сьогодні працюю. Тому я ще не зовсім розумію, як потрібно завязати цю стрічку. Тому я потребую допомоги».

З’ясувалося, щоб порізати правильно стрічку для плетіння, це теж треба знати, як робити. Хоча збоку цей процес виглядає зовсім просто.

Валерій, волонтер ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Ми навіть змінювали кілька разів стиль відрізання. Спочатку ми коротші робили. А потім – на повну довжину, щоб менше вузликів робити».

Скільки таких стрічок заплела і скільки маскувального полотнища з того вийшло, пані Галина й не до рахується. Але зізнається, скільки у мирний час  написала підручників з української мови.

Галина Сапун, авторка підручника з української мови, волонтерка ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Підручників три, а посібників дуже багато. Підручники – українська мова, 2,3, 4-ий клас. Багато вчителів користуються ними. А так у мене і збірники диктантів, прописи, зошити додаткові для дітей».

Щоб допомогти захисникам України обороняти рідну землю, довкола громадської організації  «Берегині з Ірпеня» згуртувалося більше сотні людей  різних професій і різного віку. У червні  спільноті виповниться один рік. За цей час вони відправили на фронт понад 11 тисяч метрів квадратних плетеної маскувальної сітки, понад 10 тисяч квадратних метрів маскувальної витинанки, а ще – окопні свічки, різні смаколики і багато інших необхідних речей.

Олена, волонтерка ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Хочеться звернутися до усіх небайдужих українців, не залишатися у цей складний  час осторонь і допомагати перш за все донатами. І горіхи, і мед відправляємо. Дома працює дуже багато людей, які і чистять горіхи, і в’яжуть шкарпетки. Просто не залишайтеся байдужими».

Волонтерський штаб «Берегинь з Ірпеня» працює в корпусі «С» Податкового університету. Наближаємо перемогу разом!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.