Австралійський художник Джордж Ґіттос залишив свою роботу на Будинку культури в Ірпені

Відомий австралійський художник, кінопродюсер, режисер та письменник Джордж Ноель Ґіттос створив незвичний мурал на стіні Центрального будинку культури в Ірпені. Гіттос разом із дружиною вже близько місяця живуть у Києві.

Художника дуже вразили руйнування Будинку культури.

«Більше, ніж будь-де інше (ред. в Україні), це показує, що російські (ред. сили) увійшли як варвари та знищили культуру Європи. Для мене було важливо прийти сюди сьогодні, намалювати і показати їм, що вони не можуть зупинити мистецтво», — розповів Ґіттос журналістам The Art Newspaper.

Мурал Джорджа Ґіттоса, виконаний у його специфічному авторському стилі, абсолютно не схожий на інші, які залишали відомі стріт-художники в Ірпені. Щоб зрозуміти ідею, яку хотів передати автор, потрібно гарно роздивитися зображення – у ньому багато деталей та символіки.

Окрім муралу на стіні Будинку культури, Ґіттос намалював і саму споруду. У своїй публікації журнаілсти The Art Newspaper наголосили, що Будинок культури в Ірпені, який був збудований в 1950-х роках – один із 90 пам’яток культури, що внесені ЮНЕСКО до списку постраждалих від російського вторгнення.

Варто зазначити, з 1986 року Джордж Ґіттос працює на міжнародному рівні. Він працював у багатьох регіонах конфлікту, включаючи Філіппіни, Сомалі, Камбоджу, Руанду, Боснію, Бугенвіль та Південну Африку. В останні роки його робота була зосереджена на Близькому Сході, з неодноразовими візитами до Ізраїлю та Палестини, Іраку та Афганістану. Серед багатьох премій Джордж Ґіттос двічі був нагороджений премією Блейка за релігійне мистецтво.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.