10 запитань про новий ірпінський ліцей

Ірпінь очікує на відкриття нового навчального закладу – Ірпінського ліцею інноваційних технологій “ІЛІТ”. Про це повідомляє ITV.

Ознайомлювальна кампанія тільки стартувала, тож у батьків та старшокласників виникає чимало запитань. Чому цей ліцей називають унікальним? Чим він відрізнятиметься від інших навчальних закладів України? В яких умовах навчатимуться майбутні Нобелівські лауреати? Яка вартість навчання? На ці та інші питання журналістам ITV відповіла депутат Ірпінської міської ради, радник міського голови з освітніх питань – Анастасія Попсуй.

Чи це комунальний заклад?

ІЛІТ – це комунальний заклад, який належить Ірпінській міській раді. Заклад не приватний, належить територіальній громаді Ірпеня.

У чому особливість навчання в ІЛІТ?

Навчання в ІЛІТ буде відбуватися за Оксфордською методикою Британських професорів, а також за використання найновітніших технологій у процесі навчання. Заклад буде повністю обладнано, інформатизовано, автоматизовано. Наприклад, усі класи матимуть комп’ютери, інтерактивні дошки, американські лабораторні комплекси, також буде електрофіковано усі внутрішні процеси. У Ліцеї викладатимуться біотехнології, хімія, фізика, програмування, робототехніка, астрономія. Також деякі предмети будуть вестися англійською мовою, учні будуть створювати власні проекти, а крім того опановуватимуть акторську майстерність, вчитимуться працювати в команді та на результат, вести переговори і бути творчими у своїй діяльності. Важливо зазначити також, що навчання буде відбуватися за принципом 80% практики і 20% теорії.

Скільки коштує навчання в ІЛІТ?

Для всіх по-різному. Розмежування буде за територіальною ознакою (місцеві та приїжджі) і за рівнем знань й вмінь (найбільш обдаровані отримуватимуть стипендії). Загалом ринкова вартість навчання, враховуючи рівень викладачів та рівень технічного забезпечення у Ліцеї, була розрахована незалежними експертами і становить не менше 8000 грн на місяць. І це у рази дешевше, ніж у приватних закладах такого ж рівня в Києві та передмісті. А якщо врахувати витрати на будівництво, дороге обладнання та лабораторії – то вийде до 20 000 грн на місяць по факту. Проте, оскільки заклад комунальний, місто сплачуватиме більшу частину вартості навчання. Для дітей Приірпіння вартість складатиме всього 4000 грн, для приїжджих – 8000 грн. 100% вартості навчання місто сплачує за найбільш обдарованих дітей. Для нас важливо зібрати інтелектуальну еліту, й надати можливість навчатися найкращим безкоштовно.

Тобто можна виграти стипендію?

Так, існуватиме система стипендій. Ми знаємо, нема безкоштовного навчання, існує варіативність того, хто платить – батьки чи місто. По-перше, мешканці регіону Приірпіння одразу отримують знижку 50% на вартість навчання тільки завдяки територіальній приналежності. Оскільки заклад комунальний і належить місту, то місто оплачуватиме 50% за навчання своїх дітей автоматично. Діти інших регіонів платитимуть повну вартість. Також за результатами тестування усіх кандидатів на вступ буде складено відкритий загальний рейтинг кандидатів. ТОП 10% цього списку, які наберуть найбільшу кількість балів, будуть навчатися безкоштовно. Єдина підстава для отримання стипендії – інтелект. Інші пільги будуть неможливі. Це світова система стипендіювання.

За яким принципом відбиратимуть дітей на навчання?

До ІЛІТ потрібно подати документи та пройти тестування до 30 липня 2017 року. Тестування буде комплексне, що включає: результати оцінювання в школі, проходження комплексного інтелектуального тесту за світовими методиками, а також співбесіду. Співбесіда буде в ігровій формі. Тобто учень ІЛІТу повинен не тільки чудово володіти предметними знаннями, але й демонструвати сильні компетентісні навички – творчість, ситуативність, презентація, командна робота тощо.

Що можна сказати про команду педагогів, що працюватимуть в Ліцеї?

Команда управління Ліцею майже закінчила підбір не тільки прекрасних зарубіжних викладачів міжнародного рівня, які входять у списки найбільш впливових людей світу, але й чудовий колектив українських найбільш прогресивних, творчих вчителів. Хоч і в рамках середньої освіти в Ліцеї будуть викладатися усі предмети стандартної програми, але особлива увага приділятиметься саме точним дисциплінам (хімія, фізика, біологія, математика, програмування, робототехніка) та англійській мові.

Яка буде кількість дітей у класі? І скільки загалом навчатиметься в Ліцеї?

Приміщення розраховані на 12-20 учнів у класі. Загалом в ІЛІТ буде навчатися до 180 учнів.

Діти якого віку/класу запрошується до Ліцею?

Щоб отримати статус випускника ліцею, потрібно провчитися мінімум два роки. У 2017 році в Ліцеї будуть 8, 9 та 10 класи. Тому ми запрошуємо учнів, які сьогодні навчаються у 7, 8 та 9 класах.

Де більше та детальніше можна дізнатися про ІЛІТ?

3 червня (понеділок) протягом дня відбудеться День відкритих дверей ІЛІТу в Ірпінській центральній бібліотеці. Можна буде ознайомитися з демонстрацією найновітнішого світового навчального обладнання, яке буде застосовано в Ліцеї, а також поспілкуватися з викладачами – українськими і зарубіжними. Слідкуйте за оголошеннями. Також додаткову інформацію можна дізнатися за телефоном 096 560 47 99 або на веб-сайті www.ilit.com.ua

Коли відкриття ІЛІТ?

1 вересня 2017 року. Запрошуємо!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.