10 фактів про відкриті об’єкти в Ірпені у 2016 році

Протягом останніх двох років Ірпінь кардинально змінився. Місто розквітло, помолоділо. Для зручності і комфорту мешканців створено чимало нових інфраструктурних об’єктів. У 2015 році було реконструйовано парк ім. В. Правика та “Дубки”, створено центр надання адміністративних послуг “Прозорий офіс”, реалізовано програму “Безпечне місто” та встановлено на вулицях міста 64 камери відеоспостереження, був реконструйований спортивний комплекс на території Ірпінської дитячо-юнацької спортивної школи, відкрито клуб для дітей з особливими потребами “Дивосвіт” тощо.

2016 рік став для Ірпеня не менш плідним на досягнення та зміни. Про те, що саме змінилося у місті і які об’єкти були відкриті протягом цього року, читайте у 10-ти фактах.

1. Муніципальна варта

У березні 2016 року в Ірпені стала до роботи принципово нова комунальна структура – “Муніципальна варта”. З того часу кожен мешканець міста може звернутися на цілодобову гарячу лінію 60-400 та повідомити про незадовільну роботу комунальних служб, аварійні ситуації, порушення правил благоустрою чи заявити про хабарництво чиновників.

Спочатку Варта складалася з двох підрозділів: служби оперативного моніторингу та служби реагування. З травня додали ще один підрозділ – еко-патруль, який стоїть на варті у парках та зелених зонах міста. Служба моніторингу працює як чергова частина на першому поверсі будівлі міської ради. Тут співробітники збирають й опрацьовують звернення ірпінців, а також уважно слідкують за камерами відеоспостереження. Другий підрозділ – група швидкого реагування – контролює порядок у місті й оперативно реагує на порушення правил благоустрою. Підрозділ тісно взаємодіє з поліцією і державною службою з надзвичайних ситуацій. Зараз Ірпінь патрулюють два спецавтомобілі Муніципальної варти для оперативного реагування на порушення. Щодня звіт про ситуацію у місті надходить до керівництва мерії.

МВ

2. Шахово-шашковий клуб

Квітень 2016-го увійшов в історію розвитку шахово-шашкового спорту в Ірпені. По вулиці Ярославській був відкритий новий клуб для юних фанатів всесвітньовідомих інтелектуальних ігор. Приміщення клубу оформлено так, що сама атмосфера надихає гравців до перемоги. У оформленні стін і підлоги використані елементи шахів і шашок, картини казкових персонажів, захоплених грою в них. Тротуар біля клубу нагадує шахову дошку, а на газоні біля будівлі розташований  великий символ клубу – фігура ферзя. Сьогодні близько півтори сотні дітей міста навчаються грі у шашки і шахмати.

Слід зазначити, що шахово-шашковий клуб міста Ірпінь почав функціонувати ще на початку 80-х років. Спочатку він був розташований у підвальному приміщенні по вулиці Миру. Потім – переїхав на вулицю Мінеральну, 7. Ірпінські шахісти і шашкісти неодноразово вигравали командну та особисту першість Київської області, гідно представляли столичний регіон на першості України. В Ірпені проводили обласні та республіканські змагання з шахів, півфінали та етапи першості України з шашок. Представники нашого регіону ввійшли до складу шахової та шашкової федерацій області, а ірпінці Анатолій Бондаренко та Микола Самусь навіть очолювали їх.

12592375_10153793179859475_8738594856025634266_n

3. Амбулаторія сімейної медицини на Северинівській

У червні мережу ірпінських медичних закладів первинної допомоги поповнила ще одна амбулаторія сімейної медицини. Її відкрили на першому поверсі сучасної новобудови на вулиці Северинівській, 105-к.

Саме на цю амбулаторію ірпінці чекали найбільше, адже вона з’явилася у мікрорайоні, який фактично відрізаний від усіх медичних закладів залізничною колією. Мешканцям тієї частини міста завжди доводилося найдовше добиратися до лікаря. Тепер же до педіатра і терапевта рукою подати. В амбулаторії працює кабінет для щеплень, маніпуляційний та процедурний кабінети. Для наймолодших відвідувачів є дитяча кімната. Амбулаторія обслуговує близько 20 тисяч пацієнтів.

Амбулаторія на Северинівській – один з трьох закладів первинної допомоги, які були заплановані у Стратегічному плані розвитку міста до 2020 року. Усі три уже реалізовані і успішно функціонують.

13340752_10209254861599399_357985480_o-e1464858903202

4. Парк “Покровський”

У червні цього року мешканці мікрорайону СМУ отримали ще один приємний  подарунок. Це парк дерв’яних скульптур “Покровський”. Раніше на тому місці був справжній смітник, збиралися підозрілі компанії, бродили безпритульні собаки. Сьогодні ж це улюблене місце відпочинку дітей і дорослих.

Парк “Покровський” зовсім не схожий на інші міські зелені зони. Його можна порівняти з музеєм під відкритим небом. У парку зібрані авторські дерев’яні скульптури, виготовлені майстрами із Рівненщини, Київщини, Чернігова, Харкова, Івано-Франківщини, Закарпаття. Тут ви знайдете фігури тварин, птахів, козаків, янголів, міфічних істот, героїв відомих казок і мультфільмів.

Центральна фігура скульптурного ансамблю – янгол з дитиною на руках. Символічно, його розмістили неподалік дитячого майданчика. Ця скульптура найбільша – понад 3,5 метри. Висота інших фігур від 1 до 2,5 метрів, а вага деяких з них сягає тонни.

У парку “Покровський” розмістили одразу  два сучасних дитячих майданчики. Входи, а їх тут два, прикрасили унікальною вхідною групою. Свою назву парк перейняв від назви Церкви Покрови Божої Матері, що розташована поруч.

14358623_10154177205189475_7311902118345269067_n6. Парк “Центральний”

Перший місяць літа 2016-го запам’ятався мешканцям Ірпеня не тільки відкриттям нової амбулаторії та парку “Покровський”. 15 червня місто отримало свою найбільшу зелену зону відпочинку – парк “Центральний”. Сьогодні серед інших він вирізняється великою зоною барбекю з оригінальними мангалами-оленями, красивою штучною водоймою, комфортним і безпечним дитячим майданчиком, а ще тут вперше у місті запрацювала безкоштовна мережа Wi-Fi.

Парк уже став традиційним місцем проведення фестивалів вуличної їжі, різноманітних культурних та громадських заходів. Це улюблене відпочинку велосипедистів та ролерів.

irp11-1024x5766. Програма “Громадський бюджет”

4 липня Ірпінська міська рада прийняла рішення про запровадження програми “Громадський бюджет” та виділила 1 млн. грн. на реалізацію у 2017 році проектів поданих громадськістю.

Знайомитися із принципами партисипативного бюджетування Ірпінь почав ще у березні цього року. Тоді був проведений семінар “Громадський бюджет: від концепції до реалізації – досвід міст України”, на якому представники міста ознайомилися з практикою запровадження громадського бюджету у Польщі. Там він уже успішно реалізовується у  180 містах. 19 травня 2016 року міським головою Ірпеня була створена робоча група по запровадженню громадського бюджету.

З 1 вересня мешканцям Ірпеня запропонували долучитись до вирішення проблем, покращити своє місто, мікрорайон чи вулицю та безпосередньо взяти участь в розподілі частини громадського бюджету, подавши свою заявку-проект. Протягом двадцяти п’яти днів ірпінці подали 92 проекти. У співвідношенні до кількості населення Ірпінь встановив всеукраїнський рекорд в активності громади.

До 25 жовтня виконавчі органи міської ради здійснювали перевірку та аналіз проектів. 29 жовтня список допущених до голосування ідей буде оприлюднено. Голосування за проекти триватиме з 5 до 13 листопада.

14169453_1098065590273431_1674456276_n-768x859

7. Стадіон “Чемпіон”

Наприкінці липня в Ірпені відбулося грандіозне відкриття центрального міського стадіону “Чемпіон”. Роботи з капітальної реконструкції стартували близько півтора року тому. А сьогодні на місці старого повністю зруйнованого міського стадіону працює спортивний комплекс, побудований відповідно до європейських стандартів. Тут є глядацькі трибуни на 800 місць, футбольне поле, тенісний корт, баскетбольний і тренажерний майданчики, зона для StreetWorkout, бігова доріжка і дві зали з м’яким покриттям.

На базі стадіону уже тренуються майбутні чемпіони з футболу, баскетболу, ММА (змішані бойові мистецтва), дзюдо, греплінга (універсальний вид боротьби), бейбі-фітнесу, кроссфіту, самбо, йоги, степ-аеробіки, тенісу, боксу, кен-дзюцу тощо.

Першокласне зелене поле “Чемпіону” уже встигли випробувати учасники футбольної Ліги АТО групи “Київ” та юні регбісти у Чемпіонаті України серед юнаків 2003-2004 року народження. Крім того, оновлений міський стадіон якнайкраще зарекомендував себе як майданчик для проведення масштабних культурних заходів та клнцертів. Тут уже співали гурти “Друга ріка”, “Бумбокс”, а також легендарні Олександр Пономарьов та Джамала.

13782022_10154044519999475_579845735730780644_n8. Дороги

2016 рік в Ірпені був оголошений Роком доріг. Тільки за цей рік у місті капітально відремонтували близько 20-ти вулиць. Загальна протяжність нового дорожнього покриття сьогодні складає більше 14 тисяч метрів, прокладено тротуарів і велодоріжок загальною довжиною 12 тисяч метрів. Зокрема, відремонтовано дороги на вулицях Гагаріна, Грибоєдова, Садова, Мєчнікова, Авіаконструктора Антонова, Паламарчука, Полтавська, Нігояна та інші.

Протягом 2016-го ірпінські вулиці змінилися не тільки ззовні, але й зсередини. Окрім ремонту дорожнього покриття, замінено комунікації (водопровід і каналізаційні колектори). Також відремонтовано і побудовано понад 3,5 кілометра зливової каналізації. Передбачені заїзні кишені, зупинки громадського транспорту, чітка розмітка, бордюри і тротуари для пішоходів. Пішохідні зони на вулицях Гагаріна та Грибоєдова відтепер прикрашені  українським орнаментом.

До кінця року у місті обіцяють закінчити капітальний ремонт на вулицях Личака, Підгірна, Гуцала, Натана Рибака, 8-го Березня, Надсонова, Лесі Українки та Енергетиків.

13620128_10154044050799475_2827553037406670554_n9. Успішні комунальні підприємства

Відмінна особливість 2016-го для Ірпеня – це становлення успішних комунальних підприємств міста. Ірпінь попрощався із уже традиційними для України збитковими комунальними установами. КП “Ірпіньводоканал”, КП “Ірпіньжитлоінвестбуд”, УЖКГ “Ірпінь”, КП “Ірпіньзеленбуд” кардинально змінили принципи своєї роботи, підходи до організації праці і в результаті професійного менеджменту та ефективних кадрових та виробничих реформ вийшли на принципово новий рівень.

Змінивши керівника, КП “Ірпіньжитлоінвестбуд” на початку року не лише розрахувалося з боргами, але й на сьогодні збільшило свій сукупний дохід майже утричі. Підприємство розширило свій штат. Збільшено кількість працівників технічного нагляду та проектно-кошторисного відділів. Як результат – зросли обсяги і покращилася якість послуг з технічного нагляду у будівництві. Багато проблем у минулому було пов’язано з тим, що частина робіт замовлялася у сторонніх організацій. Це і розробка проектної документації, і бухгалтерські послуги. Тепер цим займається КП. Ввели посаду головного бухгалтера. Придбали та впровадили систему автоматизації ведення бухгалтерського обліку (програмний пакет 1С). Запровадили нову систему документообігу та звітності, розширили перелік послуг. Розробили та впровадили єдиний реєстр виконавців робіт, який дозволяє контролювати виробничий процес на будь-якій стадії. Налагодили співпрацю з підрядними організаціями, розробили алгоритм документообігу між КП “Ірпіньжитлоінвест” і його контрагентами. Протягом року працівники комунального підприємства вели понад 100 інфраструктурних об’єктів Ірпеня.

У 2016 році кардинально змінилося та вдосконалилося КП “Ірпіньводоканал”. Після викорінення корупції та запровадження конкурентноспроможних додаткових послуг, сучасних технологій і нових ідей, підприємство стало прикладом для усіх КП країни. У той час, як інші комунальні установи ледь зводять кінці з кінцями, у водоканалу є ресурс, щоб наступного року витратити 3 млн. грн на вдосконалення системи водопостачання та водовідведення. Важливо, що після серйозної перевірки тридцяти шести комунальних підприємств України, тільки одне КП “Ірпіньводоканал” не було оштрафоване.

13344606_10153916417984475_2107097657347227680_n

За цей рік водоканал отримав кілька одиниць сучасної спеціальної техніки. Серед них екскаватор та дві спецмашини. Одна з них – спеціалізована аварійна майстерня, оснащена балонами для зварювання, дизельною міні-електростанцією та різними інструментами для ремонту. Інша – унікальна мулососна машина для висмоктування густого каналізаційного мулу з глибини 11 метрів. Вона оснащена цистерною ємністю 6,5 кубометрів та потужним італійським насосом зі спеціальною насадкою.  Для порівняння, звичайна мулососна машина може вести роботи на глибині не більше 5-6 метрів.

13327567_10153916417604475_8497110724806007693_n

Не помітити роботу працівників комунальних підприємств в Ірпені складно. Місто чисте, на дорогах і в парках працює нова сучасна техніка. Добре налагоджена співпраця та взаємодопомога між усіма КП. Комунікація між громадою та комунальниками налагоджена завдяки роботі підприємства «Контроль благоустрою міста» та Муніципальної варти.

10. Центральна площа

Найбільш очікуваною зміною року 2016-го для Ірпеня та його жителів стало завершення реконструкції центральної площі та вулиці Т. Шевченка. Капітальні роботи зі зміни усіх підземних комунікацій, будівництво системи водовідведення, облаштування зовнішнього вигляду території тривали майже п’ять місяців. Зрештою, 15 жовтня, під час святкування Дня міста, відбулося урочисте відкриття центральної частини Ірпеня.

Центральна площа набула абсолютно нового вигляду. Вона логічно розділена на декілька основних зон. З боку вулиці Центральної гостей зустрічає реконструйована Алея Слави, де  знаходиться одна з найчисельніших братських могил часів другої світової війни, а також памʼятний хрест, встановлений з нагоди 1025-річчя хрещення Київської русі на честь усіх, хто боровся за незалежність нашої Батьківщини. Поруч з Алеєю Слави облаштовано штучне озеро та алея для прогулянок у стилі модерн. Біля приміщення Ірпінської міської ради розміщенні погруддя таких видатних історичних постатей, як Ярослав Мудрий, Пилип Орлик, Богдан Хмельницький та Михайло Грушевський. Посередині площі у 2017 році до Дня Незалежності буде встановлено пам’ятник світоча української нації Тараса Григоровича Шевченка. Гармонійно прикрашає площу світло-музичний фонтан, який уже став улюбленим місцем відпочинку іріпнців. Особливо у захваті від нього діти.

Повністю реконструйована фасадна частина приміщення міської бібліотеки, яка сьогодні є важливим культурно-інформаційним центром, місцем цікавих зустрічей та мистецьких заходів. Далі між приміщеннями Ірпінської дитячої музичної школи та РАГСу збудована колонна композиція, розташовані скульптури музикантів та невеличкий фонтан. Поруч розташувався оновлений дитячий майданчик та сучасна пішохідна зона. Варто зазначити, що цікаво та ефективно реконструйована система освітлення центральної площі, а по усій території висаджено багато дерев та кущів.

14713073_10154262950789475_5053183078370187848_o

В Ірпені ще дуже багато проектів у процесі реалізації. Деякі з них обіцяють завершити уже до кінця цього року. Це, наприклад, дитячий садочок “Колібрі”, вулиця Підгірна, що є важливою об’їзною артерією міста, інші вулиці, що перебувають на стадії ремонту.

А вже наступного року запланована реалізація не менш важливих проектів та ідей. Це і відкриття ще одного дитячого садка по вулиці Курортній, добудова додаткових корпусів у міських середніх школах, реконструкція парку Перемоги, будівництво станцій знезалізнення води, ремонт ще багатьох вулиць і доріг міста. Крім того, будуть втілені у життя ідеї ірпінців, що переможуть у голосуванні на кращі проекти “Громадського бюджету”.

Розвиток Ірпеня триває!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.