Замість ЖЕКів – професійні управителі

Верховна Рада України прийняла закон, що руйнує монополію ЖЕКів і дає можливість мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном.

Що ж пропонується замість монополії ЖЕКів? Закон забезпечить громадян необхідною нормативно-правовою базою для ефективного керування багатоквартирним будинком власними силами (самостійно). Також він спрямований на створення умов для залучення у сферу керування спільним майном багатоквартирного будинку суб’єктів господарювання – професійних управителів.

Співвласникам дається можливість протягом року визначити форму управління для свого будинку. У разі не визначення протягом одного року форми управління будинком, орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах призначить управителя строком на один рік. У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається згідно з методикою, яка затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, а договір з управителем від імені співвласників підписує уповноважена особа відповідного виконавчого органу місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.

У будь-який момент співвласники будинків можуть відмовитися від призначеного управителя та самостійно прийняти рішення щодо способу та форми управління будинком.

Як зазначалося, цей законопроект враховує інтереси всіх співвласників, визначає їхні права, обов’язки і відповідальність щодо утримання та управління багатоквартирним будинком. Зокрема, він передбачає, що найважливіші рішення щодо розпорядження та управління спільним майном прийматимуться більшістю голосів співвласників. При цьому запроваджується принцип пропорційності голосів співвласників відповідно до їхньої частки у спільному майні та процедури письмового опитування водночас із процедурою скликання загальних зборів.

Загалом документ має активізувати і розвинути ринок комунальних послуг, залучити до цієї сфери професіоналів, тобто дати людям альтернативу. Як все це реалізується на практиці, покаже час.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.