В Ірпінській бібліотеці відбулася зустріч з учасниками боїв за Іловайськ (відео)

Роман Зіненко, письменник, учасник боїв за Іловайськ:

«Запропонували ганебне життя або майже невідворотну смерть».

Перед таким вибором опинилися українські захисники у серпні 2014 року в Іловайську. Серед них і Роман Зіненко. Він — один із тих, кому вдалося вийти з котла живим. Роман написав декілька книг про ті події. Зокрема, і книгу-хроніку«Війна, якої не було».

Роман Зіненко, письменник, учасник боїв за Іловайськ:

«Ця книга про те, коли було перше вторгнення, про яке суспільство не знало, не повідомлялося. Коли на День Незалежності 2014 року шість батальйонів тактичних груп російської арміїі вдерлися на територію України і захопили частину наших Донецької і Луганської областей».

У 10-ті роковини Іловайської трагедії Роман завітав до Ірпінської бібліотеки, щоб розповісти про ті події та свої книжки. За словами автора, у суспільстві існує міф, що в Іловайську росіяни вчинили підступний розстріл беззбройних українських військових. Однак, насправді, наші оборонці відмовилися тоді складати зброю. 

Роман Зіненко, письменник, учасник боїв за Іловайськ:

«У нас була не тільки зброя і техніка, у нас були полонені росіяни. Вони не могли допустити, щоб ми вийшли з оточення ще й привезли їх із собою. Уявляєте, ми привозимо з собою полонених російських десантників і витягаємо ще один сучасний російський танк. Це — беззаперечні докази присутності російської армії. Звісно, ворог цього не міг ніяк допустити».

У книзі Романа Зіненка зібрано близько 300 спогадів очевидців тих подій. 

Михайло Ніколов, учасник боїв за Іловайськ:

«Це людина, яка звела дуже важку історію. Була величезна кількість питань, яких і зараз багато. Але не було розуміння і прийняття, яке вніс Роман. І це, знову ж таки, завдяки його благодійній роботі».

Так про автора книги говорить один із тих, хто вижив в Іловайському котлі, Михайло Ніколов на позивний «Лєрмонтов». Він також завітав до Ірпеня.

Михайло Ніколов, учасник боїв за Іловайськ:

«Вам просто потрібно зрозуміти і щоб Ваші друзі розуміли, що вже як 10 років в Україні війна. І 10 років як зʼявилися вдови, діти без батьків, без близької людини. І це важко. Для України це грає важку роль. У цей же час кається українська нація».

В Ірпінській міській бібліотеці є декілька книг Романа Зіненка. На двох примірниках він залишив свої автографи. Книжки автора надзвичайно зацікавили ірпінців.

Андрій, мешканець Ірпеня:

«Історія — це дуже важливо, тому що кожен повинен знати своє минуле, щоб творити майбутнє. Ця думка, насправді, дуже важлива. Через це приходити на такі бесіди, потрібно, щоб хотіли всі» 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.