В Ірпені встановили літературні поштомати

Photo 2024 06 21 10.08.15

В Ірпінській громаді продовжують активно розвивати концепцію «Ірпінь – столиця української літератури». У рамках цієї концепції «Нова пошта» встановила в місті нові поштомати, прикрашені цитатами визначних українських письменників. Відтепер мешканці та гості Ірпеня можуть не лише зручно отримувати посилки, а й занурюватися у світ українського слова, – про це розповів голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Нові поштомати стали справжнім культурним надбанням міста. На кожному з них представлені цитати відомих українських письменників — Григорія Сковороди, Лесі Українки, Тараса Шевченка. А також є стилізований поштомат з відомим казковим персонажем Незнайком Миколи Носова. Кожен із цих поштоматів — не лише точка видачі посилок, а й потужний інструмент для популяризації української літератури та заохочення до читання українського слова.

«Ірпінь завжди був столицею української літератури. Ці нові поштомати – не лише зручна послуга для містян, а й чудовий спосіб віддати належне нашим літераторам. Вони стають не лише пунктом отримання посилок, а й місцем, де кожен може зануритися у світ українського слова. Ініціатива «Нової пошти», яку ми спільно з командою компанії вирішили реалізувати в Ірпені, доповнює ті літературні напрацювання, які реалізовує в Ірпінській громаді Товариство «ВІДВАЖНИХ» та інші місцеві компанії» — зазначив голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Скористатися новими поштоматами можна за такими адресами:

– вул. Мечнікова, 118 (сквер Мами)

– вул. Антонова, 1 (автовокзал)

– парк Незнайка (зі сторони вул. Ярославської)

– вул. Університетська (зупинка ЖК “Центральний”)

– вул. Київська, 79 (модульне містечко “Ластівка”)

– вул. Шевченка, 2А (службова стоянка авто біля мерії)

– вул. Центральна (біля залізничного вокзалу)

Валерій Забірко, територіальний менеджер поштоматів «Нова пошта», поділився деталями виникнення цієї ідеї: «Взагалі, ця ідея виникла ще пів року тому у заступника голови Ірпеня. Ми підтримали цю ідею з метою популяризації українських письменників та з метою українізації суспільства».

Поштомати з цитатами працюватимуть незалежно від наявності світла в місті, завдяки автономним акумуляторним батареям. Щоб скористатися цими поштовими станціями, достатньо мати мобільний інтернет у телефоні.

«Важливо те, що ми в цьому напрямку будемо розвиватися. Ми хочемо встановлювати поштомати з цитатами інших письменників у різних містах, щоб якомога більше людей користувалися ними та читали українських письменників»,  – додав Валерій Забірко.

Щорічно, починаючи з 2020 року, в Ірпені вручається заснована Товариством “ВІДВАЖНИХ” найбільша в Україні за розміром преміального фонду (500 000 гривень) всеукраїнська премія у галузі літератури  – Літературна премія Ірпеня.

Товариство “ВІДВАЖНИХ” активно підтримує культурне життя Ірпінської громади. Зокрема, компанія підтримала створення Літературного муралу “Нетаємна вечеря письменників”, ініціювала створення муралу з картиною Тараса Шевченка “Катерина”, а також встановила бронзову скульптуру “Спротив”, присвячену героям, що захищали місто. Засновники компанії Володимир Карплюк та Володимир Співак подарували Ірпінській громаді встановлений на Центральній площі міста пам’ятник Тарасу Шевченку.

У лютому 2024 року компанія започаткувала власний видавничий проєкт «Бібліотека «Слова Відважних», в рамках якого презентувала повне видання збірки віршів видатного українського перекладача та поета Григорія Кочура «Інтинський зошит».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.