В Ірпені відбулася прем’єра документального фільму «Espoirs» (відео)

В Ірпені вперше в Україні показали документальний фільм «Espoirs», у перекладі «Надії». Він розповідає непрості історії п’яти юних спортсменів із різних куточків світу. Серед них – майтсер спорту України міжнародного класу, чемпіонка Кубка Європа, триразова чемпіонка України, дзюдоїстка з Ірпеня Анастасія Чижевська.

Дівчина родом з Луганська. У 2014 році через війну вимушено покинула свою домівку та переїхала до Ірпеня. Тут професійно займалася дзюдо в спортивному клубі «Дзюдока». 

У перші дні повномасштабної війни Анастасія виїхала до Києва, а згодом — закордон. Там не припиняла тренування.

Анастасія Чижевська, дзюдоїстка:

«Не можна переривати тренувальний процес, тому що в мене там і старти, і кубки, і змагання були. Я повинна була тренуватись. Морально тяжко. Кожен день ти перевіряєш новини, дзвониш мамі, питаєш, що там трапилося. Тато на фронті … до вересня місяця був».

У вересні 2022 року батько спортсменки загинув у боях під Краматорськом. Анастасія дізналася про це дорогою на чергові змагання.

Олександра Старкова, генеральний секретар проєкту «Olympic Dreams», власниця спортивного клубу «Дзюдока»:

«У неї дуже важка доля. Я її знаю з дитинства, ще коли вона переїхала з Луганська. Вона завжди на позитиві і в цьому фільмі це видно. Її вже добивають життєві обставини. У неї забрали батька. Саме її життя, як і всі наші, постійно перебувають у небезпеці. Але вона — супер позитивна дівчинка і ви це побачите у фільмі, як вона з позитивом проходить всі складнощі».

Документальну стрічку «Espoirs» (Іспуар) створили французькі журналісти до Олімпійських ігор 2024. Уперше фільм представили світові на закритому показі у Франції.

Сергій Биков, керівник пресслужби Міністерства молоді та спорту:

«Коли ми зустрічалися з Анастасією в Парижі, ми показували цей фільм на Олімпійських іграх, у межах українського дому «ВоляSpace». 

Анастасія Чижевська, дзюдоїстка:

«Дуже багато людей плакали, дуже багато підходили до мене казали, що я там сильна, молодець. Було тяжко, я бачила, як людям було тяжко дивитися. Це важливо для того, щоб не забували закордоном, що коїться у нас тут. Тому що, якщо про це не будуть говорити, про це не буде ніхто знати, не буде знати наших тяжких умов, я не знаю, який буде результат війни».

На прем’єрний показ фільму в Ірпені запросили юних спортсменів. Вони не тільки першими в Україні побачили фільм, але й мали змогу поспілкуватися з Анастасією Чижевською та іншими видатними українськими спортсменами і спортсменками. 

Михайло, вихованець школи боротьби «Борцівське братство»:

«Я їх знаю, дивився на Олімпійських іграх. А зараз вживу і автограф отримав. Це взагалі! Мені це буде нагадувати, як мотивацію, щоб дивитись на них і досягати таких цілей, як вони».

Олександр Пащинський, депутат Ірпінської міської ради:

«Наразі, коли у нас в країні війна, це дуже важливо висвітлювати саме такі події, саме таких спортсменів, які готуються до спортивних замагнь і досягають результату, попри ті втрати, які у кожного є чи в сім’ї, чи в родині».

Наразі Анастасія Чижевська вже повернулася в Ірпінь. Зал, у якому дзюдоїстка тренувалася до повномасштабного вторгнення, знищили росіяни. Але попри все вона продовжує займатися улюбленим спортом. Разом зі своїми тренерами Олександрою Старковою та Кареном Балаяном готується до відбору на наступні Олімпійські ігри.

Олександра Старкова, генеральний секретар проєкту «Olympic Dreams», власниця спортивного клубу «Дзюдока»:

«Зараз у нас на меті —відібратися на наступні Олімпійські ігри, представляти місто Ірпінь там з гідністю. Зараз ми працюємо над тим, щоб вона взяла там ліцензію. Буде багато змагань, багато важких часів попереду. І ми сподіваємося, що у нас буде змога їх пройти».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.