В Ірпені відбудеться VIІI Відкритий художній пленер

Сьогодні у День художника начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради Євгенія Антонюк анонсувала проведення VIІI Відкритого художнього пленеру. Його планують провести у грудні цього року, незадовго до 100-літнього ювілею Володимира Сидорука, чиє ім’я було присвоєно художньому пленеру.

«У День художника, від засновників та організаторів пленеру «Намальований Ірпінь» та від себе особисто дозвольте щиро привітати усіх майстрів пензля, побажати творчого неспокою, вірної музи, здоров’я, можливостей невтомно примножувати творчий спадок українського і світового образотворчого мистецтва», — повідомила Євгенія Антонюк.

Як відомо, в Ірпені жили і творили такі митці, як Федір Кричевський, Матвій Донцов, Борис Піаніда, Володимир Сидорук. Місто відвідували й інші видатні українські художники, серед яких і всесвітньо відома Катерина Білокур. 

В Ірпені знаходилася творча майстерня Заслуженого художника України Костянтина Могилевського, який у 2017 році з тодішнім Ірпінським міським головою Володимиром Карплюком заснували Відкритий художній пленер «Намальований Ірпінь». Відтоді цей захід став гарною мистецькою традицією, яку оберігають, продовжують і постійно підтримують Ірпінська міська рада та Товариство «Відважних». Від того часу в Ірпені проведено сім пленерів.

Близько 500 картин, які художники виконали в рамках пленеру протягом 2017-2023 , є творчим спадком нашої громади. Вони зберігаються в Історико-краєзнавчому музеї, прикрашають стіни Ірпінської міської ради, адміністративні будівлі міст-побратимів Ірпеня, урядових будівель. На жаль, частина колекції була знищена разом з Центральним будинком культури. Це понад тридцять полотен художників з Ірпеня та різних куточків України. 

Сьогодні в Ірпені живуть і примножують художню мистецьку спадщину більше ніж два десятка художників, які ініціюють мистецькі акції і проєкти, долучаються до чисельних творчих ініціатив та є яскравими представниками сучасного мистецького руху.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.