Товариство «ВІДВАЖНИХ» вручило нагороди лавреатам Літературної премії Ірпеня за 2022-2023 роки

A26i1848

26 серпня в Ірпені пройшла церемонія нагородження лавреатів Літературної премії Ірпеня за 2022-2023 роки. За інформацією Товариства «ВІДВАЖНИХ», цього року на розгляд журі було подано 379 творів. Після ретельного відбору були визначені переможці в п’яти номінаціях: «Проза», «Поезія», «Література для дітей», «За вже видані книги українських авторів» та «За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з Росією». Загальний преміальний фонд премії цього року становив 500 000 гривень.

Цьогоріч лавреатами стали пʼятеро авторів, кожен з яких отримає грошову винагороду в розмірі 100 000 гривень:

Віталій Квітка – у номінації «Проза» за новелу «Блакитне свічадо».

Наталія Дьомова – у номінації «Поезія» за збірку «Дим/Дім».

Максим Рильський – у номінації «За вже видані книги українських авторів» за книгу «Співучий Києве, дитя живучих століть».

Сергій Зінченко – у номінації «Література для дітей» за повість «Сімак».

Володимир Скоростецький – у номінації «За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з Росією» за новелу «Я – пілот МІ-8!».

Окрему відзнаку за кращу першу книгу юного автора отримав Михайло Гусєв за повість-антиутопію «Деравія: квантовий стрибок».

«Ми розуміємо, що найважливішу роль зараз відіграє фронт, але не менш важливо робити все можливе, щоб українська мова, література, культура та традиції розвивалися і набували нового значення для кожного українця», – розповідає СЕО Товариства «ВІДВАЖНИХ» Володимир Карплюк.

Голова журі Олесь Доній підкреслив, що війна значно вплинула на сучасну українську літературу: «Зараз особливо болісний час для української літератури. Тема війни і самоідентифікації пронизує майже всі твори, і писати абстрактно, як це дозволяють собі європейські та американські літератори, стає складно. Українська література зараз є віддзеркаленням нашої боротьби».

Командир Першого стрілецького батальйону Третьої штурмової бригади, оборонець Ірпеня та член журі Володимир Коротя додав: «Література – це те, що ідентифікує нас як націю. Ми маємо залишити щось у спадок своїм дітям та світу».

Лавреат у номінації «За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією» Володимир Скоростецький закликав військових писати про свій досвід, згадавши слова полеглого побратима: «Пишіть те, що бачите. Пишіть, інакше напишуть за вас».

Через повітряну тривогу церемонія нагородження відбулася в бомбосховищі Ірпінського ліцею інноваційних технологій з дотриманням усіх заходів безпеки, повідомляють організатори.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.