Мінрегіонбуд не почув Ірпінь щодо приписки у цокольних квартирах

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України проти реєстрації місця проживання у цокольних приміщеннях. Таку відповідь отримала Ірпіньрада у відповідь на своє рішення “Про направлення депутатських запитів” щодо вирішення питання реєстрації місця проживання громадян у цокольних квартирах.

“Відповідно до статті 50 ЖК жиле приміщення для проживання громадян має бути благоустроєним стосовно до умов даного населеного пункту, відповідати санітарним і технічним умовам. Разом з тим пунктом 2.5 ДБН В.2.2-15-2005 “Житлові будинки. Основні положення” визначено що розміщення житлових приміщень у цокольних, підвальних і підземних поверхах житлових будинків не допускається. Враховуючи вищесказане, внесення змін до будівельних норм щодо дозволу розміщення житлових приміщень в цокольних поверхах житлових приміщень буде суперечити принципу безпеки здоров’я та життя людини», – йдеться у листі-відповіді Мінрегіонбуду.

Як відомо, наприкінці січня депутати Ірпіньради підтримали звернення громадських активістів до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо права мешканців цокольних квартир на реєстрацію за місцем проживання. Останні запевняють, що мова іде про дискримінацію цілого прошарку населення в Україні.

“По-перше, це автоматично позбавляє особу права на оформлення субсидії чи будь-якої іншої соціальної допомоги. По-друге, людина втрачає своє конституційне право голосу на виборах. Зрештою, мешканець міста не може бути похований на кладовищі безкоштовно, як місцевий. Останнім серйозно переймаються літні люди, котрі живуть у цокольних квартирах”, – наголошують представники ГО «”власників квартир Ірпеня”.

ГО “ОВКІ” ініціює правове вирішення питання реєстрації у цокольних квартирах. І пропонує внісши зміни у Державні будівельні норми, вирішити питання з реєстрацією у цокольній квартирі по суті.

“Сьогодні на Приірпінні у цокольних квартирах проживає близько 500 сімей. По факту люди є, вони користуються міською інфраструктурою, діти ходять у садки і школи, родини відвідують поліклініки і лікарні. Однак вони не враховуються у статистичну кількість мешканців міста. Минулого року Ірпінь реверсною дотацією повернув державі 11 млн. грн. І якби ці півтисячі родин обліковувалися офіційно, то ми могли б віддавати набагато менше і спрямовувати ці кошти на розвиток територіальної громади”, – розповів у своєму блозі міський голова Ірпеня Володимир Карплюк.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.