Через корупцію та зарплатні скандали: як мер Ірпеня Олександр Маркушин стрімко втрачає команду

1pyk9aji5fwa53hplgkmar4vrfjuwqxwjmlixhyo

Ірпінський міський голова Олександр Маркушин протягом 2024 року став фігурантом понад 10 кримінальних проваджень, серед яких зарплатні схеми, викрадення людей, екологічні злочини, підробка документів, викрадення та підробка документів. Це призвело до того, що його сформована роками команда розвалюється, а на місце фахівців приходять незрозумілі кадри, які топлять мера ще глибше, – Моя Київщина.

1 квітня 2024 року усі без виключення заступники Ірпінського міського голови (Андрій Кравчук, Юлія Устич, Лідія Михальченко, Дмитро Негреша) та депутати від фракції «Нові Обличчя» заявили про недовіру меру Ірпеня Олександру Маркушину через розкрадання місцевого бюджету шляхом оформлення «мертвих душ» та побори і відкати із заробітних плат працівників Ірпінської міськради та працівників виконкому. Під час проведення попереднього аудиту було виявлено, що заробітна платня начальниці відділу кадрів Ірпінської міськради Тамари Халаім у 2023 році становила 5000 грн в день. До організації «зарплатної схеми» були причетні близько 40 працівників міськради. В цілому через маніпуляції із зарплатами за 2023 рік у міста було вкрадено 17 мільйонів гривень.

Одразу після цього радник Ірпінського міського голови Андрій Літвинов (раніше був в.о. Ірпінського міського голови, а Олександр Маркушин був його заступником), написав заяву з проханням звільнити його з посади радника. Причиною назвав зарплатний скандал — серію публікацій про завищені зарплати низки працівників виконкому ІМР.

«У квітні 2024 року, коли відкрилися декларації працівників виконавчого комітету Ірпінської міської ради, всю Україну сколихнула інформацію про необґрунтовано завищені заробітні плати працівників виконавчого комітету Ірпінської міської ради. «Ірпінський зарплатгґейт» став найбільшим зарплатним скандалом за всю історію України, адже ці зарплати чиновників міськвиконкому виявилися більшими, ніж у Президента України та Прем’єр-міністра України. Вважаю, що у діях по нарахуванню таких заробітних плат є ознаки корупції та махінацій. Це не допустимо у час війни та відбудови постраждалої Ірпінської громади», — заявив Літвинов

Раніше з команди мера пішов керуючий справами виконавчого комітету Ірпінської міської ради Дмитро Негреша, який обіймав цю посаду до грудня 2023 року. Опісля початку «Ірпінського зарплатгґейту» Негреша заявив про підробку рішення Ірпінської міської ради щодо змін структури виконкому.

«Я, Негреша Дмитро Михайлович, до грудня 2023 року обіймав посаду керуючого справами виконавчого комітету Ірпінської міської ради. Серед моїх посадових обов’язків були питання організації роботи структури виконкому ІМР. Я чітко заявляю і стверджую, що рішення Ірпінської міської ради від 23 листопада 2023 року «Про внесення та затвердження змін в структурі виконавчих органів ради, апарату ради та її виконавчого комітету» було сфальсифіковано. Таке рішення не напрацьовувалось і не подавалося мною. У рішенні я вказаний відповідальним за його виконання. При цьому мене ніхто та ніколи не ознайомлювався з ним. Я працював на посаді до 21 грудня 2023 року. Штатний розпис залишався попереднім і не мав жодного відношення до того, який був визначений в даному рішенні», — повідомив Негреша.

Підробка цього рішення могла дозволити меру Ірпеня Олександру Маркушину нарахувати необґрунтовано завищені зарплати наближеним співробітникам.

«Положення про відділи, які затверджені даним рішенням, мною не опрацьовувались і не подавалися на затвердження депутатським корпусом. Підтримую позицію свого колеги Андрія Літвинова про неможливість таких дій під час війни — це мародерство. Зарплатні махінації, які з великою ймовірністю мали місце протягом 2023 року в Ірпінській міській раді, повинні бути припинені. Підробка цього рішення — кричущий факт і винні мають понести відповідальність. Всі співробітники виконкому заслуговують на справедливий підхід при нарахуванні заробітних плат», — додав Дмитро Негреша.

Потім з команди мера пішла Дарина Катькало, яка з перших днів деокупації була комунікаційницею Irpin Reconstruction Summit, який залучив 500 тис євро на відновлення дитсадка «Веснянка» в Ірпені від міста Кашкайш (Португалія). З 2023 року Катькало була операційним директором Фонду відновлення Ірпеня, заснованого Володимиром Карплюком та Олександром Маркушиним.

Зі своїх посад звільнилися багаторічна очільниця юридичного відділу виконкому ІМР Оксана Залужняк та юристка відділу Світлана Мікеш.

З КП “Управління благоустрою міста” теж почалося звільнення людей – посаду директора покинула Катерина Пасюк, а посаду заступника директора покинула Вікторія Ковтун. Зокрема, Катерина Пасюк неодноразово звинувачувала мера у подвійних стандартах та несправедливому нарахуванні необґрунтованих зарплат.

Одними з ключових свідків по кримінальних провадженнях Маркушина є перший заступник мера Андрій Кравчук та заступниця Лідія Михальченко. Не зумівши домовитися з ними, щоб вони не свідчили щодо його злочинів, Маркушин на період з травня по вересень 2024 року відсторонив Андрія Кравчук з посади, а після закінчення терміну відсторонення підписав розпорядження про переведення Андрія Кравчука на робоче місце до приміщення Михайлівка-Рубежівського старостату Ірпінської громади. А заступницю мера Лідію Михальченко Маркушин перевів на робоче місце до приміщення Козинцівського старостату Ірпінської громади.

У коментарі інформаційному агентству ITV заступниця Ірпінського міського голови Лідія Михальченко заявила: «Ірпінський міський голова Олександр Маркушин цілеспрямовано порушує моє право на працю, погіршуючи її умови. Спочатку він позбавив мене кабінету в Ірпінській міській раді. Потім він розпорядився закріпити моє місце роботи у приміщенні Козинцівського старостату, де він не забезпечив мене робочим місцем. Я вважаю, що таким чином Ірпінський міський голова системно порушує мої трудові права та здійснює цілеспрямований тиск на мене, як на одного із ключових свідків по ряду кримінальних проваджень, фігурантом яких він є. Це не нормально, що у правовій державі міський голова застосовує методи прямого тиску — і саме до двох заступників, які не побоялися публічно заявити про причетність Олександра Маркушина до зарплатних махінацій», — заявила журналістам Михальченко.

Провальну кадрову політику Маркушина та його зарплатні махінації публічно засудила секретар міськради Анжела Макеєва, а також депутати міськради Олександр Пащинський, Андрій Помазан, Антон Головенко, Дмитро Чава та інші.

Є велика ймовірність, що виведені через зарплатну схему бюджетні кошти витрачалися на фінансування його особистої «прес-служби», яку нібито очолює скандальна чорна піарниця та співмешканка мера Таїсія Юсупова. За інформацією ЗМІ, саме Таїсія Юсупова здійснює ідеологічне наповнення сайту «Партизан Ірпеня», є неформальною радницею Олександра Маркушина та має вирішальний вплив на мера Маркушина.

9 жовтня Радниця директорка Irpin Reconstruction Summit Ірина Ярмоленко також офіційно заявила про те, що йде з посади радниці Ірпінського міського голови через підробку мером Ірпеня Олександром Маркушиним документу, яким затверджено склад робочої групи по розробці Стратегії розвитку Ірпінської міської територіальної громади.

У офіційному повідомленні Ірини Ярмоленко йдеться про те, що «Ірпінський міський голова Олександр Маркушин прийняв рішення виключити громадськість з процесу написання Стратегії розвитку Ірпінської міської територіальної громади. Це серйозне відхилення від принципів прозорості та інклюзивності, на яких базувався процес розробки Стратегії. Процес, який ініціювала і створювала я разом з командою Irpin Reconstruction Summit».

«Хоча список з 200 учасників ще кілька тижнів тому був узгоджений з Ірпінською міською радою за проектного нагляду Ради Європи та міжнародних експертів, а також вчених Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У результаті Ірпінський міський голова Олександр Маркушин підписав абсолютно інший документ без жодного громадського обговорення. До робочої групи по розробці Стратегії увійшли лише наближені до мера Ірпеня Олександра Маркушина особи», – зазначає директорка IRS.

«Громадськість і міжнародні партнери мають бути залучені для забезпечення справедливого розвитку громади. Оголошую про неможливість подальшої співпраці з Ірпінським. Міським головою Олександром Маркушиним – людиною, яка нехтує думкою громади та міжнародної спільноти і приймає узурпаторські одноосібні рішення. Протягом останніх шести місяців я утримувалася від коментарів щодо зловживань в Ірпінській міській раді, коли вся країна обговорювала «Ірпінський зарплатгґейт», але ситуація з підробкою нашого рішення, свідчить про можливу систематичність такої діяльності. Втім, краще дочекатися судових рішень. Офіційно оголошую, що я йду з посади радника Ірпінського міського голови і зроблю все, щоб міжнародні партнери дізналися про те, що Олександр Маркушин особисто причетний до підробки документів», – додала Ірина Ярмоленко.

Іrpin Reconstruction Summit, координований Іриною Ярмоленко – це перший системний проєкт відновлення міст, заснований волонтерами у співпраці з Ірпінською міською радою. 31 квітня 2022 року відбулася перша установча зустріч, на якій зібралися близько 300 архітекторів, дизайнерів і фахівців з різних країн. А вже 5 травня близько 120 спеціалістів з України прибули до міста для оцінки руйнувань і розробки стратегії відновлення. В рамках ініціативи було залучено значні міжнародні ресурси і компанії для відбудови житлових і соціальних об’єктів. Irpin Reconstruction Summit розробив 22 проєктно-архітектурні пропозиції, залучив 500 000 євро від португальського міста Кашкайш для реконструкції дитячого садка та 700 000 доларів від італійського фонду для відновлення житла. Залучено міжнародні архітектурні компанії та експертів, таких як Gensler і Stefano Boeri. Активно ведеться промоція Ірпеня на міжнародних форумах та у світових ЗМІ.

Нагадаємо, Олександр Маркушин до 2015 року був депутатом від партії «УДАР». У 2015 році він покинув «УДАР» і став депутатом Ірпінської міськради від партії «Нові обличчя». Після цього у 2016 році тодішній мер Ірпеня Володимир Карплюк призначив Олександра Маркушина директором комунального підприємства «Ірпіньводоканал». В серпні року команда партії «Нові обличчя» делегувала Маркушина на посаду першого заступника Ірпінського міського голови і Володимир Карплюк переконав команду про необхідність підтримки Маркушина на посаду мера. Виборчий штаб на виборах мера Маркушина очолив Володимир Карплюк і Маркушин 2020 року став Ірпінським міським головою від партії «Нові обличчя». З 2015 року Олександр Маркушин, попри критику активістів, підтримав забудову запав біля Романівки та Стоянки, забудову табору «Восток», а також голосував за зміну статусу лісу й переведення його у ландшафтний парк «Потоки».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.