Кліматична дипломатія України: пріоритети на COP29 у Баку

Сьогодні, 10 жовтня, у столиці Азербайджанської Республіки розпочала роботу Pre-COP29, фінальний міжнародний захід перед Конференцією ООН зі зміни клімату (COP29), що відбудеться через місяць у Баку. Україна також візьме у ньому участь. Про пріоритети країни на COP29 розповів посол України в Азербайджані Юрій Гусєв.

«В умовах глобальних кліматичних змін питання екологічної безпеки й сталого розвитку стають дедалі важливішими. COP29 є важливим етапом на шляху до спільних рішень. Для України цей саміт має особливе значення, оскільки ми продовжуємо активно відстоювати принципи екологічної та енергетичної безпеки, що є важливими складовими Формули миру Президента Володимира Зеленського», — зазначив Гусєв.

України має три головні пріоритети на COP29. Серед них:

 1. Нові кліматичні фінансові механізми (NCQG).  Україна підтримує встановлення Нової колективної кількісної цілі з фінансування (NCQG), що дозволить усім країнам реалізовувати амбітні кліматичні дії. Умовою цього має бути прозоре та надійне звітування про викиди, яке забезпечить досягнення цілей Паризької угоди та екологічну цілісність.

 2. Міжнародні ринки вуглецю та Стаття 6 Паризької угоди.  Україна прагне до повної реалізації Статті 6 Паризької угоди, що регулює міжнародні ринки вуглецю. COP29 у Баку є важливою можливістю для ухвалення інноваційних рішень у сфері вуглецевих ринків і залучення приватного бізнесу до кліматичних дій.

 3. Посилення енергетичної безпеки та стійкості.  Перехід до декарбонізації можливий лише за умов гарантованої енергетичної безпеки. Україна закликає до діалогу з питань енергетичної безпеки, який дозволить ефективно рухатися до кліматичної нейтральності.

Цього тижня Верховна Рада України ухвалила рішення про досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року, демонструючи готовність до зеленої трансформації, незважаючи на постійні виклики та загрози через війну. Створення сприятливих умов для відновлення країни сприятиме глобальній кліматичній нейтральності.

Нагадаємо, Ірпінь має тісну багатовікову дружбу з Азербайджаном. До повномасштабної війни, здебільшого, відбувався обмін досвідом. Після – Азербайджан підставив Україні та Ірпеню надійне плече підтримки. Зокрема, азербайджанська компанія SOCAR допомогла відновити пошкоджений ліцей «Лінгвіст», капітально відремонтувати міську поліклініку. Також Азербайджан планує і надалі допомагати Ірпеню та реалізувати в місті ще 4 проєкти.

«Україна глибоко цінує стратегічне партнерство з Азербайджаном. Ця взаємодія має ключове значення для відновлення інфраструктури нашої держави та забезпечення стабільності в регіоні. Ми особливо вдячні Азербайджану за постійну підтримку України в ці складні часи, зокрема за гуманітарну допомогу, участь у відновленні міста Ірпінь та готовність сприяти процесам екологічної й енергетичної безпеки. Це партнерство є важливим фактором для зміцнення миру й безпеки у нашому регіоні. COP29 у Баку стане важливим етапом на шляху до екологічної та безпечної планети. Для України це можливість домовитися про збалансовані рішення для справедливого та стійкого миру», — наголосив Юрій Гусєв.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.