ДСНС ПОПЕРЕДЖАЄ: спалювання трави – сума, тюрма та онкологія

Із початку року пожежникам Київщини довелося вже більше 770 разів ліквідовувати загорання в екосистемах. Приблизно 40% лісових пожеж виникає через весняні підпали сухої трави та сміття.  Такі дані наводить Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області. Лише за одну добу в області було ліквідовано 104 пожежі трав’яного настилу та чотири загорання сміття на загальній площі 151 га, повідомили надзвичайники 19 березня.

У ДСНС наголошують, що спалювання навесні сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

“Спалювання сухої рослинності часто призводить до займання торфовищ і лісових насаджень. Пожежонебезпечними є всі торф’яні родовища, осушені землі з торф’яними ґрунтами. Болота з порушеним гідрологічним режимом також належать до найбільш пожежонебезпечних територій. Нерідко при випалюванні стерні, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, в т. ч. і в прилеглих лісових масивах. Існує загроза і загоряння житлових будинків. Часте спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків, зокрема і з людськими жертвами”, – роз’яснюють рятувальники.

Проте, незважаючи на численні застереження, громадяни продовжують проводити такі “вогневі прибирання”, які завдають шкоди як навколишньому природному середовищу, так і здоров’ю людей, зазначають у ДСНС. Повітря отруюється десятками хімічних сполук, які, накопичуючись в організмі, провокують загострення хронічних і виникнення нових захворювань, у тому числі й онкологічних.

“Разом із димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють і важкі метали, і сумнозвісні діоксини, і бензопірени, і окиси азоту, і найрізноманітніші канцерогенні сполуки. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує ріст свіжої зелені. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту”, – відзначається в повідомленні.

Рятувальники нагадують, що законодавство передбачає відповідальність за такі правопорушення. 

“До порушників природоохоронного законодавства будуть застосовуються заходи адміністративного впливу згідно ст. 77-1 КУпАП – на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 грн, а на посадових осіб – від 850 до 1190 грн. За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн, на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн. За порушення вимог щодо поводження з відходами накладається штраф у сумі від 340 до 1360 грн, на посадових осіб – від 850 до 1700 грн”, – повідомляють у відомстві.

Також пожежники наголошують, що “статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження вогнем чи іншим загально-небезпечним способом лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення”. 

“Винні особи караються штрафом від 5100 до 8500 грн або обмеження волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років”, – попереджають у ДСНС.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.