Життя на 1/12: Коцюбинське досі без бюджету-2018

Коцюбинське досі залишається без затвердженого місцевого бюджету на 2018 рік. Напередодні Нового року селищна голова Ольга Матюшина наклала вето на проголосований депутатською більшістю проект бюджету селища.

 

22 грудня на третій сесії Коцюбинської селищної ради був розглянутий і проголосований депутатами бюджет селища на 2018 рік. На розгляд депутатів було представлено два проекти бюджету: розроблений планово-економічним відділом КСР та запропонований депутатською більшістю. За словами депутатів, бюджет, запропонований селищною головою Ольгою Матюшиною, вони побачили тільки напередодні сесії, з депутатами його ніхто не обговорював, не враховувалися депутатські запити, більше того, його не розглядала депутатська комісія.

“Всі звернення депутатського корпусу були проігноровані. Бюджет розробляли під грифом “цілком таємно”. Тому ми розробили свій проект бюджету. Зареєстрували його у селищній раді. І саме цей варіант бюджету був підтриманий депутатською більшістю. Але через кілька днів селищна голова його заветувала. Тому у Новий рік Коцюбинське увійшло без нового бюджету”, – розповіла кореспондентам “Правди Ірпеня” депутат КСР, член бюджетної комісії Людмила Узерчук.

 

Зараз згідно із Бюджетним кодексом України селищна рада Коцюбиського має право здійснювати витрати лише на цілі, які визначені у рішенні про місцевий бюджет на 2017 рік. При цьому щомісячні видатки не можуть перевищувати 1/12 (одну дванадцяту) обсягу бюджетних призначень, визначених рішенням про бюджет на 2017 рік. Крім того, забороняється здійснювати капітальні видатки, місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії. Загалом, недотримання термінів розгляду проекту та прийняття рішення про бюджет є порушенням бюджетного законодавства.

 

“За таких умов не може бути мови про ефективне використання бюджетних коштів та про розвиток, адже кошти можуть спрямовуватися лише на поточні видатки, тобто видатки споживання на рівні минулого року”, – повідомила Галина Маркович, координатор напрямку “Місцеві бюджети” проектного офісу секторальної децентралізації, наводячи дані про незатверджені бюджети. Поряд з тим, експерт наголосила, що така ситуація – це неналежна організація роботи з підготовки та прийняття місцевого бюджету на місцях.

 

На сьогодні, за словами депутатів Коцюбинської селищної ради, зі сторони селищної голови Ольги Матюшиної не здійснюється жодних кроків щодо ухвалення бюджету-2018.

 

“З нами це питання взагалі не обговорюють, повідомлень про скликання сесії теж немає. Ольга Володимирівна назвала ухвалений бюджет – “бюджетом проїдання”. І це при тому, що у бюджеті, який пропонувала вона, було закладено премій і надбавок їй і працівникам ради на суму 4,3 млн. грн!  Із 20-мільйонного бюджету – це 21,5%! Вона хоче збільшити штат працівників ради з 21 до 24 ставки. Невже такою нагальною для селища є ставка кур’єра? Тільки проекти відеоспостереження і енергоефективності на 300 і 400 тис. грн! 175 тисяч на незрозумілі тренінги. Невже це першочергові витрати, які потрібні для селища? Ні! Тому ми чекаємо кроків від голови і ухвалення бюджету, що буде спрямований справді на розвиток Коцюбинського – це заміна тепломереж, будівництво резервуару води, капітальні ремонти дахів та доріг”, – наголосила Людмила Узерчук.

 

Нагадаємо, що окрім неухваленого бюджету-2018 Коцюбинська селищна рада уже півтора роки працює без секретаря, у селищі близько року не скликається виконавчий комітет, не працюють депутатські комісії, не прийнятий регламент ради.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.