Як встигнути все: 5 правил тайм-менеджменту

Більшість з нас настільки перезавантажені роботою та особистими турботами, що не мають уявлення як вийти з цього стану та почати все встигати. Як результат – виникає емоційне виснаження, дискомфорт чи навіть паніка, яка призводить до пригніченого настрою.

Якщо ж такий стан вам знайомий – варто терміново почати роботу над тайм-менеджментом, іншими словами – навчитися управляти власним часом.

1. План на день

Для реалізації цього пункту можна використовувати мобільні або ж комп’ютерні додатки. У нагоді може стати і звичайний щоденник або ж роздрукований графік. Для написання списку справ цілком вистачить і 10-15 хвилин. Необхідно врахувати пріорітети та розставити рамки. Важливі справи виділяти яскравим кольором маркеру. По закінченню виконання певної справи, потрібно викреслити її зі списку, а те, що не встигли зробити – перенести на новий день.

2. Робота у конкретні години

У кожної людини є власні біоритми. Якщо спостерігати певний час за своїм організмом, то можна визначити, коли припадає пік активності. Знаючи, який саме це відрізок часу можна встигнути виконати більше запланованого за короткий проміжок часу.

3. Починайте з найважчого

Спочатку робіть найскладнішу роботу, яка можливо вам неприємна. Після того, як вона буде зроблена, ви відчуєте полегшення і всі інші справи ітимуть простіше.

Якщо ж ви залишите складні справи на потім, то буде страждати ефективність роботи, так як подумки ви будете повертатися до того, що ще не зроблено.

4. Не забувайте про слово «ні»

Слово «ні» економить час. Тому вчіться відмовляти завданням, що не є у пріорітеті. Будьте тактовні і відмовляйте так, щоб людина зрозуміла, що ви відкидаєте не її особисто, а певне завдання чи прохання.

Слідкуйте за тим, на що витрачаєте робочий та вільний час. Маркуйте те, що з’їдає час (наприклад, обговорення новин з колегами, перемикання каналів телевізора, читання рекламних листівок або газет).

Також можна створити рейтинг занять, які не приносять користі та віддаляють від мети. Назвіть його «Я ніколи більше не буду це робити».

5. Вивчіть принцип рівноваги

Найпростіший спосіб уникнути паніки при появі великого обсягу роботи – це зробити глибокий вдих і сказати: «Я можу тільки те, що можу», і почати спокійно складати список. Аналізуючи завдання, ви помітите, що часу цілком вистачає на життєво важливі питання.

Уважно стежте за рівновагою в житті. Працюючи наповну не вдасться обдурити організм і якщо не зупинитись вчасно, це станеться примусово, що абсолютно протилежне вашим планам.

Для того, щоб бути ефективним, тайм- менеджменту буде замало – потрібно стежити за своїм здоров’ям. Життя має бути насиченим та з визначеним часом для сім’ї і відпочинку.

Основний принцип рівноваги: ​​важливо мати достатню кількість часу вдома і якісний період на роботі. Мова про те, що на першому місці мають бути ви та близькі. Саме заради цього потрібно працювати над власною ефективністю.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.