Як стати літературними «поводирями» для незрячих – розповіли Любко Дереш і Юлія Бережко-Камінська

Люди з вадами зору «ковтають» книжки з більшим ентузіазмом, ніж пересічні читачі. Так стверджують у Центральній спеціалізованій бібліотеці для сліпих ім. М. Островського (м. Київ). Однак вони відрізані від сучасної літератури – через брак фінансування полиці спецзакладів уже понад 10 років не поповнюються книжковими аудіоверсіями, а деякі твори й досі записані на касети чи то навіть на платівки. Як виправити ситуацію замислилися у «Видавництві Анетти Антоненко», започаткувавши Всеукраїнську акцію «Озвучимо книжки для незрячих». Серед учасників акції – й ірпінці, які теж стали її волонтерами.

Однією з перших узялася за справу студентка Національного університету ДФС України Аліна Павловська. Вона працювала над книгою Хуліо Кортасара «Усі вогні – вогонь» і начитала треки, що звучатимуть на радіо в якості соціальної реклами.

А вчора – 18 грудня в Інституті журналістики Київського міжнародного університету акцію «Озвучимо книжки для незрячих» майбутнім журналістам представили відомий прозаїк Любко Дереш і поетеса, головний редактор газети «Ірпінський вісник» Юлія Бережко-Камінська. Їхні нові книги незабаром будуть долучені до колекції із понад 50 аудіотворів сучасної світової та вітчизняної літератури, створеної під час першої хвилі акції її партнерами – працівниками творчих колективів, акторами кіно і театрів, журналістами телекомпаній і радіостанцій і просто мешканцями міст України, які володіють приємним тембром голосу. На ці записи чекають у всіх регіонах України близько 65 спецбібліотек для людей із вадами зору.

«Заплющте очі і уявіть, що ви перебуваєте у цій темряві завжди. Що ви відчуваєте? Які думки вас наповнюють? Чим для вас у такій ситуації може стати книга, яка буде для вас доступною? – звернувся до студентів Любко Дереш. – Саме через ваш голос такі люди можуть відкривати світ, більше відчувати той час, у якому живуть, і суспільство».

«Я мала в житті можливість спостерігати за тим, якживеться людині, яка повністю втратила зір ще в ранньому дитинстві. І як це страшно, коли в якийсь момент забуваєш колір неба і зовсім не знаєш, як виглядають твої діти, твоя дружина. Ми озвучуємо книги саме для цих людей, щоби через слово наповнити їхній світ новими барвами», – додала Юлія Бережко-Камінська.

Письменники намагалися наблизити студентів до проблем слабозорих і незрячих людей і запропонували також і самим спробувати озвучити книгу, якою хочеться поділитися.

«Щоб долучитися до проекту, достатньо лише мати бажання й визначитися з книгою, яка оживе вашим голосом. Шляхи для звукозапису можна спробувати знайти самотужки: «постукати» на місцеві теле-, радіостанції, звернутися до знайомих, кинути клич у соцмережах, спробувати записати на телефон», – розповіла координатор акції Олена Бікоєва.

Нагадаємо, акція «Озвучимо книжки для незрячих» стартувала на початку 2017 року. Серед її волонтерів – відомі письменники Ірен Роздобудько, Євгенія Кононенко, Остап Дроздов та ін. До ініціативи Анетти Антоненко приєдналися такі видавництва, як «Фоліо», «Нора-Друк» та «Ніка-Центр». Вони надають безкоштовні права на створення аудіоверсій книжок.

«Видавництво Анетти Антоненко» закликає допомогти 500 тисячам українців із інклюзивного суспільства (за даними добровільної громадської організації інвалідів зору «Українське товариство сліпих»), які мешкають у 24 регіонах країни, і чиї права на рівний доступ до літератури було обмежено.

Внесок зробити може кожен: потрібні ті, хто її популяризуватиме, хто працюватиме з наповненням сайту, формуватиме волонтерські спільноти у своєму регіоні тощо.Долучитись до акції можна за телефоном: (0508187099(Олена Бікоєва).

До слова, одна з наступних презентацій акції «Озвучимо книжки для незрячих» незабаром відбудеться в Ірпені, про що буде повідомлено окремо.

Ольга КАЦАН

Bookmark the permalink.

Comments are closed.