Як пройшовся Україною та Приірпінням ураганний вітер

У понеділок, 11 березня, у 16 областях України синоптики Українського Гідрометцентру оголосили другий рівень небезпечності через сильний вітер, пориви якого по всій Україні сягали 20–30 м/с. Найбільше негода лютувала у Львівській, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Житомирській, Вінницькій, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Чернігівській, Сумській, Полтавській, Одеській областях. Постраждало від негоди і Приірпіння.

Внаслідок в Україні урагану загинуло кілька людей, десятки отримали переломи і поранення, постраждали будівлі, потрощено транспорт, дитячі майданчики, паркани, борди, повалено величезну кількість дерев.

У Києві порив вітру зламав під будівлею Верховної Ради велике хвойне дерево. Також була зачеплена лінія електропередач. У центрі столиці сильний вітер зірвав із будинку частину металевої покрівлі, яка впала на машини. Інцидент стався поблизу станції “Золоті ворота”. Два автомобіля пошкоджені, зачеплена лінія електропередач.


фото Олександр Шібеко /Facebook

В Одесі госпіталізовано чоловіка, травмований через падіння на дитячий майданчик великого дерева. Потерпілий гуляв із двома дітьми, яких під час падіння дерева встиг прикрити собою.

На Житомирщині в місті Коростишеві зірвало покрівлю з магазину “Фуршет” – металевий лист розміром 11х14 метрів упав на двох жінок. Одна із них загинула, друга отримала травми.

У Хмельницькій області ураган зруйнував перекриття їдальні Ямпільської школи-інтернату. Знищено шиферний дах і саме перекриття загальною площею 545 кв. м.

На Тернопільщині через сильні пориви вітру знесло дахи, пошкодило купол церкви, повалена водонапірна башта. У місті Чортків зірвало покрівлю з будівлі готелю (орієнтовна площа покрівлі – 500 кв. м).

У той же день у смт. Підволочиськ пошкоджено покрівлю на будівлі районної лікарні. Також сталося пошкодження шиферної покрівлі даху будівлі 8-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління ДСНС України в Тернопільській області.

У Бучацькому районі пошкоджено дах місцевої школи, а в Заліщицькому району вітер зірвав покрівлю з будівлі свинарника ТОВ “Маяк” (загальна площа будівлі – 2 тис. м2).  

На Тернопольщині у Борщівському районі пошкоджено покрівлю дитячого садка та покрівлю місцевої школи. Особливо дісталося Теребовлянському району – постраждав  дах школи, купол церкви, покрівля Будинку культури, навіть упала водонапірна башта.

На Львівщині у селищі Раковець шквальні пориви повністю зірвали дах із сільської ради.

У центрі Миколаєва дерево впало на мікроавтобус, постраждали три людини, в тому числі й водій мікроавтобуса.

У Вінницькій області негода забрала життя 29-річної жінки та маленької дівчинки.

В Ірпені повалено лише за 11 березня понад 50 дерев. Падаючи, вони потрощили паркани, побили кілька автомобілів, порвали електричні дроти, пошкодили дахи приватних будинків. Комунальне підприємство “Ірпіньзеленбуд” ледве встигало виїжджати на виклики місцевих жителів.

“Наші дві бригади в повному складі працювали і в неділю, і в понеділок, але у вівторок, 12 березня, в Ірпені ще продовжували падати дерева. На щастя, стихія нанесла шкоду тільки майну, люди в деяких випадках дивом убереглися. Падали не лише сухостої, а й зелені здорові сосни. Такого шквалу не витримували навіть зелені велетні, які вивертало з корінням”, – розповіла заступник директора КП “Ірпіньзеленбуд” Олена Севастьянова.

У селищі Коцюбинське внаслідок негоди впало близько 20 дерев. Були пошкоджені автомобілі. “На щастя, ніхто не постраждав. Усі дерева, що впали, росли на території Біличанського лісу, який сьогодні обслуговує комунальне підприємство “Святошинське лісопаркове господарство”. Уже давно смуга лісу, що оточує Коцюбинське, в жахливому стані – безліч небезпечного сухостою, чагарників, сміття. Ще в лютому (цього року – ред.) ми зверталися до керівництва підприємства з проханням виконати там чистку сухостою та прибирання, але реакції не було. Сьогодні ми повторно звернулися до КП “Святошинське лісопаркове господарство”, адже сухостійні дерева серйозно загрожують здоров’ю та життю мешканців селища”, – заявив на своїй сторінці у Facebook в.о. Коцюбинського селищного голови Сергій Даніш.

За словами синоптиків, причиною буревію став циклон. Також прогнозують, що упродовж тижня суттєво похолоднішає, падатиме сніг із дощем.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.