Як правильно зберігати продукти

Залишили щось смачненьке “на потім”, а воно взяло й зіпсувалося? Насправді дотримуватися правил зберігання продуктів зовсім не складно. Наведені поради, як правильно зберігати їжу в холодильнику, точно стануть вам у пригоді.

1. Скляні ємності

Фольга та посуд з алюмінію можуть бути непоганими варіантами для зберігання їжі. Але не тоді, коли мова йде про молочні та кислі продукти, такі як соління й маринади. Це пояснюється тим, що алюміній вступає з ними в реакцію, внаслідок чого з’являється дивний в’язкий смак. Також такі ємності мають непрозору текстуру (не видно, як страва “почувається” всередині) й вельми легко перекидаються (можна зіпсувати і сам продукт, і те, що навколо нього).

Звичайно, усе залежить від того, що ви зберігаєте, проте скляна тара загалом є найкращим вибором. Порівняно з популярнішими пластиковими аналогами вона не впливає на смак їжі, кришки не викривляються при митті у гарячій воді та, відповідно, щільніше прилягають, а також є екологічно чистішими. Чи ви все ж таки користуєтеся пластиковими виробами? Що ж, пам’ятайте – з часом цей матеріал може вбирати запахи особливо пахучої їжі й тим самим зіпсувати смак страв, що потім зберігатимуться у ємностях.

2. Харчова плівка

Не слід залишати їжу в холодильнику без накриття. Страви швидко стають сухими, адже агрегати є так званими дегідраторами, тобто знежирюють їх. Якщо тільки це не, приміром, тушковані свинні реберця, що мають шар жиру, який створює таку собі герметичність. Накривання залишків їжі харчовою плівкою є хорошою ідеєю. Проте не на тривалий період. Святкова вечеря вже готова, а гості прибудуть лише за годину? Тоді це чудовий варіант. Але для більш довгочасного зберігання – не дуже. Адже їжа може втратити належний аромат, розлитися тощо. Тут слід віддати перевагу відповідним харчовим контейнерам.

3. Встановіть у холодильнику оптимальний температурний режим

Середня рекомендована температура в холодильнику становить 2-4 °С, в морозильній камері вона є -18 °С залежно від продуктів, які зберігаються. Якщо не дотримуватися таких показників, якість та безпека їжі виявляться під загрозою. Особливо варто слідкувати, щоб температура не виходила за межі верхніх граничних параметрів. Адже у пристрої буде підвищений ризик росту бактерій.

4. Не перевантажуйте полиці холодильника

Він не працюватиме належним чином, якщо буде переповнений, або більшість продуктів лежатимуть з одного боку чи на тій самій полиці. Повітря циркулюватиме неправильно, що порушить внутрішню температуру. Також спробуйте грамотно організувати простір у холодильнику: подібні продукти зберігати на відповідних полицях. Це запобігне забуванню шматочка сиру десь у кутку та псуванню. Не завадить і регулярна перевірка вмісту пристрою та прибирання.

5. Ставте до холодильника холодні чи теплі страви

При розміщенні у холодильнику гарячої їжі, як-то каструля із супом, може статися втрата чутливості системи калібрування температури. Наслідком цього є ймовірне швидке заморожування пристрою. Нехай краще страви охолонуть. Також можна розкласти ще теплу їжу невеликими порціями, щоб вона набула належної температури, і з агрегатом усе буде в порядку.

6. Сиру, готову та пахучу їжу розміщуйте окремо

Сирі продукти слід зберігати на нижній полиці холодильника, а приготовані страви – вище. Приміром, ви не догледіли, і сік із сирого м’яса раптом капатиме на готову їжу. Крім того, пахучі страви, такі як смажена цибуля чи часник, варто розміщувати окремо в герметичних контейнерах. Також дивіться, щоб вони були подалі від продуктів, які легко вбирають аромати – вареного рису, глазурі тощо.

7. Дотримуйтеся правил зберігання домашньої випічки

Перш ніж класти до холодильника, випічку – кекс або печиво – краще загорнути у харчову плівку, доки вона ще трохи тепла. Це дозволяє зберегти її м’якість і смак. Кекс, що має досить цупку текстуру, можна замотати незабаром після приготування, а делікатне печиво – пізніше. Переконайтеся, що воно не розкришиться.

Домашній хліб тримайте без упаковки при кімнатній температурі 1-2 дні, якщо хочете зберегти хрустку скоринку. Потім можна помістити його до спеціального пакета (частіше паперового). Булочки, більш м’які вироби, краще покласти до нього одразу після готівлі, щойно трохи охолодяться. Торти і пироги також добре зберігаються за кімнатної температури. У холодильнику вони можуть втратити свою пухку структуру. Залишайте тістечка на підвіконні з/без накриття до 2 днів. Якщо плануєте куштувати їх більш ніж декілька днів, загорніть у харчову плівку та помістіть до агрегату для оптимального збереження. Чізкейк або випічку зі свіжими фруктами краще сховати у перший же день приготування.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.