Як навчитися правильно висловлювати свої думки

Правильна мова – один з найважливіших ознак, що характеризують виховану і культурну людину. На жаль, слід визнати, що зараз красива мова здала свої позиції. Але можна при бажанні навчитися правильно і красиво говорити.

1.Більше читайте різну літературу: газети, журнали. Хороший варіант почитати нашу вітчизняну класику, яку нам задавали читати в школі. Читати потрібно не кваплячись, думаючи над кожним реченням. Це дозволить вам навчитися правильно вибудовувати слова в пропозиції і збільшить ваш словниковий запас.

2. Постарайтесь виключити зі своєї мови слова-паразити: “ну”, “в загальному”, “як би”, “ну це”, “блін” і т. Д. Намагайтеся в розмові не висловлювати сильних емоцій. Використовуйте прості фрази, не поспішайте.

3. Обов’язково потрібно стежити за темпом мови. Монотонна мова викликає шалене почуття нудьги. Дотримуйтеся вимог пауз і певні моменти виділяйте емоціями, але не сильними.

4. Використовуйте під час бесіди різні метафори, порівняння, приказки. Це значно пожвавить вашу мову. І звичайно, гумор. Пожартувати, в тому числі і над собою, якщо це доречно в даній ситуації, не зайве.

5. Для того, щоб тренувати свою вимову, потрібно мати широке коло спілкування. При його відсутності підійде радіо і телевізор. Можна спробувати наслідувати свого улюбленого телеведучому: повторювати його фрази, копіювати інтонації.

6. Є ще одна цікава вправа. Візьміть який-небудь домашній предмет, наприклад, сковорідку і спробуйте протягом 5 хвилин розповідати про нього на красивому літературній мові. Спочатку цей процес буде викликати у вас явні труднощі, але з кожним разом буде все простіше. Поступово збільшуйте час тренування і ускладнюйте тему. Ці тренування допоможуть вам незабаром навчитися підбирати правильні слова і у вас вийде протягом години розповідати про цю сковорідку, ні разу не повторившись в фразах.

Поступово поповнюючи словниковий запас і використовуючи всі ці знання в розмові, ви помітите, що ви мали владу над словами і тепер вони будуть служити вам. Черпати інформацію потрібно звідусіль: з книг, статей, газет. Вивчайте значення невідомих вам слів, вчіться їх правильно вимовляти. Через кілька місяців таких тренувань у вас вже не буде проблем з висловленням ваших думок в розмові. Ви зможете легкою доступною мовою пояснити суть складних речей.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.