Як Федорів жонглює цифрами соцопитувань

IMG_6541-e1463750362345-721x661Ірина Федорів, знана на Приірпінні журналістка та політтехнолог, маніпулює думкою громади за допомогою соціологічних опитувань.  Нещодавно на інформаційній платформі Громада Приірпіння, яку контролює Федорів з’явилася стаття з так званим аналізом результатів соціологічного опитування коцюбинців. У цьому матеріалі громаду селища надумано протиставляють одне одному, ділять за політичнимипоглядами і переконаннями, змушуючи повірити, що хтось кращий, а хтось гірший.

 

На яких підставах Федорів проводить поділ коцюбинців на «виборців Матюшиної» та «виборців «Нових облич»» абсолютно незрозуміло, адже у соцопитуванні Центру соціальних досліджень «Софія», на яке посилається журналістка немає прямих запитань про політичні уподобання респондентів чи щодо їхнього можливого вибору під час волевиявлення.

Сам Центр соціологічних досліджень «Софія» – досить відома організація у сфері соціологічних досліджень, директором якої є Андрій Єрмолаєв, котрого називають «головним стратегом Януковича» і який свого часу був наближеним до верхівки Апарату президента-втікача. Менше року тому роботу «Софії» активно обговорювали у ЗМІ. Тоді напередодні виборів мера Києва Центр оприлюднив у різних медіа цікаве соціологічне дослідження, згідно з яким лідерами популярності серед киян є Віталій Кличко та Олександр Омельченко з 25,1% та 13,1% популярності відповідно.

Результат популярності колишнього очільника столиці, який насправді був технічним кандидатом Кличка, був явно завищеним. Більшість соцопитувань ставили на друге місце Борислава Березу, другу позицію якого підтвердили і результати виборів. Цікаво, що практично одразу після оприлюднення дані того соцопитування з сайту «Софії» пропало.

Ще раніше, напередодні позачергових парламентських виборів 2014 року, Центр соціологічних досліджень «Софія» значно занизив рейтинг політичної партії «Народний фронт», а дані по Блоку Петра Порошенка навпаки – завищив. Такі випадки змушують задуматися: а чи можна довіряти даним, які оголошує Центр “Софыя” сьогодні?

Як відомо, в Україні напередодні виборів – чи то до ВРУ, чи то місцевих, соціологічні опитування не проводять хіба що ліниві. Українці уже давно переконалися в тому, що у більшості випадків так звані соціологічні опитування населення перед виборами є замовними і покликані маніпулювати думкою виборців. Про це написано безліч журналістських статей, розслідувань та, навіть, наукових робіт.

13219874_10209157546206575_1028605906_n

Як викладач політології та досвідчений політтехнолог, Ірина Федорів, безсумнівно, добре знає про те, що «правильні» результати соцопитувань є одним з важелів, яким можна суттєво вплинути на результат майбутнього волевиявлення. Тож не маючи інших аргументів для підняття рейтингу власної політкоманди, але маючи покровителів з хорошими зв’язками у Верховній раді,  можна замовити собі «красивий відсоток» по потрібних пунктах, потім по-своєму трактувати все опитування, розповсюдити через зв’язки у ЗМІ і все! На щастя, коцюбинці добре відрізняють реальні справи, що робляться на благо селища від безглуздого жонглювання цифрами, яке ні про що не говорить.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.