Хто ви, Ольга Матюшина?

Восени 2015 року у Коцюбинському, що на Київщині, відбулися вибори селищного голови. На цей пост балотувалася Ольга Матюшина. Одразу після оголошення офіційних результатів виборів стало зрозуміло, що робота між селищним головою Ольгою Матюшиною та радою буде складна і напружена. 

14 квітня 2016 року селище Коцюбинське під Києвом стало відоме на всю Україну. Цього дня Верховна рада припинила повноваження Коцюбинської селищної ради. Вже через декілька місяців Вищий адмінсуд та Верховний суд України визнав постанову парламенту про розпуск селищної ради незаконною та антиконституційною. У парламенті аргументували цей незаконний крок тим, що Коцюбинська селищна голова Ольга Матюшина не може знайти спільної мови з місцевими депутатами.

17 липня 2016 року відбулися позачергові вибори депутатів селищної ради. На цих виборах більшість голосів жителів Коцюбинського, як і минулого разу, отримали представники партії “Нові Обличчя”. Протягом всього року після виборів Ольга Матюшина не змогла знайти спільну мову вже з новообраними депутатами і лише кількома діями зупинила відродження Коцюбинського.

Нездатність селищної голови знайти компроміс з депутатським корпусом знову призвела до зупинення розвитку селища, через що Матюшину в селищі почали називати “Ольга Колапс”, а кількох її прихильників – “комбанда Матюшиної”.

Серед вірних поплічників Матюшиної – Євген Домбровський, який попри трирічну війну з Росією працює у “Банку Москви”, поповнюючи бюджет країни-агресора.

Окрім Євгена, цікавим персонажем в “комбанді Матюшиної” є Олена Сокотюк. Чоловік Сокотюк свого часу намагався по-рейдерськи захопити підвал житлового будинку, в результаті чого відбулась стрілянина і постраждали люди.

Для багатьох коцюбинчан не є таємницею, що реальним ляльководом Матюшиної є місцева журналістка Ірина Федорів, яка відкрито підтримала будівництво “Bionic Hill” у Біличанському лісі і навіть встановила дитмайданчик за підтримки цієї компанії.

На першу ж сесію Коцюбинської селищної ради привітати новоспечену голову селища Ольгу Матюшину приїхав  депутат Верховної Ради Руслан Сольвар, якого українські журналісти неодноразово звинувачували у приховуванні майна у власній декларації.

Підтримку Ользі Матюшиній надавала і народний депутат Ольга Червакова, яка й була автором антиконституційної постанови парламенту про розпуск селищної ради. Під час своїх візитів до Коцюбинського пані Червакова була в компанії Євгена Мельничука, якого СБУ упіймало з незаконно видобутим бурштином.

Розуміючи, що розвиток селища фактично заблокований і конструктивного діалогу з Ольгою Матюшиною не вийде, депутатська більшість та селищна громада розпочала минулого року процедуру відкликання Коцюбинського селищного голови під час чергового засідання ради. Тоді Ольга Матюшина не могла повірити у те, що відбувалось й почала активно протидіяти всім довкола: намагалась викрасти бюлетені, била мікрофоном одного з депутатів, вимикала апаратуру. 

На свій День народження Матюшина отримала унікальний подарунок – автобус спецназівців МВС. В той час, коли на сході України триває війна, спеціальний підрозділ Міністерства внутрішніх справ охороняє приватну вечірку голови маленького селища.

Вже на початку 2016 року, коли новий для селища забудовник “Атлант” почав активно розростатись багатоповерхівками, стало зрозуміло: навіть без сплати пайової участі, будинки будуть здані в експлуатацію, позаяк супротиву від Коцюбинського селищного голови немає. Хоча під час передвиборчих дебатів Ольга Матюшина стверджувала абсолютно протилежні речі. Матюшина навіть присвятила темі поганого забудовника декілька статей на сайті “Громада Приірпіння”, який в селищі називають метальником фекалій.

Влітку 2017 року майже всі будинки “Атланту” заселені, проте пайової участі представники забудовника так і не сплатили. Сума боргу перед селищем складає близько 30 млн грн, проте Ольга Матюшина чомусь закриває на це очі.

Окрім цього, в Коцюбинському є ще одна будівельна компанія-банкрут – “Авер-Сіті”, яку “Атлант” фактично придбав і наразі зводить свої будинки на цій території. “Авер-Сіті” також не сплатив в селищний бюджет 13 млн. Для довідки: річний бюджет селища складає 12 млн грн.

Та найскладніша ситуація під час головування Ольги Матюшиної склалась у комунальній сфері. Для того, щоб повністю контролювати місцеве УЖКГ “Біличі”, очільниця Коцюбинського одноосібно звільнила начальника УЖКГ Олексія Зінкевича, і замість нього призначила свого ставленика Олійника. Як тільки громада почала вимагати Олійника відзвітуватися про свою роботу, Матюшина його звільнила. За день до громадського обговорення роботи ЖЕКу. За 8 місяців Матюшина змінила 4 керівників УЖКГ “Біличі”, оновила майже весь особовий склад працівників та призначила на посаду заступника начальника УЖКГ свою подругу – Лесю Єльнікову. За цей період борг в УЖКГ “Біличі” збільшився на 10 млн грн. Загалом за 14 місяців з УЖКГ “Біличі” викрадено 14 млн. грн.

Матюшина паралізувала роботу не лише селищної ради, комунального господарства та розвитку інфраструктури, а й не провела протягом 8 місяців жодного засідання виконавчого комітету, хоча, відповідно до Закону про місцеве самоврядування, селищний голова зобов’язаний скликати виконком не рідше 1го разу на місяць.

Через таку безвідповідальність Ольги Матюшиної страждає все селище, зокрема діти-інваліди Коцюбинського, які не можуть отримати щомісячну матеріальну допомогу. Коцюбинські воїни АТО також не отримують жодної підтримки від голови селища.

Також нещодавно у селищі розгорівся скандал щодо розстрат коштів держбюджету. Наприкінці минулого року тут начебто провели капітальний ремонт покрівлі місцевого будинку культури.

Як відомо, про це неодноразово згадувала селищна голова Ольга Матюшина. Однак, насправді на покрівлі встановили всього кілька шматків нової металочерепиці і частково замінили дерев’яні елементи. Як відрізняється стара і нова металочерепиця добре видно з висоти пташиного польоту. Вигляд зсередини – ще більш вражаючий – дах, що мав би бути новим і надійним світиться наче решето.

Ольга Матюшина замість обіцяної прозорості не відповідає на запити про публічну інформацію, ігнорує депутатські звернення, не вносить до порядку денного сесій пропозиції депутатів, заблокувала обрання секретаря селищної ради, призначає невигідні їй сесії на ранок, коли більшість депутатів працюють. При цьому Ольга Матюшина традиційно не знайомить громаду з проектами рішень сесій селищної ради

Такою роботою Ольги Матюшиної зацікавилися й правоохоронні органи. Сьогодні поліція та прокуратура розслідує кримінальні провадження щодо порушення Матюшиною закону. Серед них нанесення тілесних ушкоджень Людмилі Узерчук, втручання у господарську діяльність УЖКГ “Біличі”, зловживання владою або службовим становищем, самоправство, підробка рішення 1 сесії Коцюбинської селищної ради, викрадення телефону Пушанка П.П., невиконання судового рішення щодо поновлення на посаді Зінкевича О.П. та інші.

Проте, поліція та прокуратура не поспішає проводити розслідування цих справ, адже хтось згори прикриває роботу селищної голови.

Перш за все, Матюшина вигідна тим київським забудовникам, які хочуть забудувати Біличанський ліс. У зв’язку з цим, громада Коцюбинського звернулася до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ та голови НАБУ. Адже не буває так, що два скликання місцевих депутатів погані, а голова хороша. Адже не може бути так, що поліція розслідує всі справи, окрім справ по Матюшиній. Адже не можу бути так, що прокуратура цього не бачить. І, навіть, якщо цього не бачать правоохоронці, це бачить громада

Bookmark the permalink.

Comments are closed.