Володимир Карплюк: «Законопроєкт №5655 – це фінальний постріл у голову корупції в будівельній галузі»

photoeditorsdk-export-2021-12-09T184513.012

Усі законопроєкти, що мають на меті реформувати будівельну галузь, проходять нелегкий шлях і на практиці стикаються з великою кількістю перепон і критики. Так відбувається і з законопроєктом №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності», який має стати головним акордом містобудівної реформи. Таку думку висловив на своїй Facebook-сторінціголова Інвестиційної ради Ірпеня, СЕО товариства «Відважних» та Інвестиційної групи «Molodist» Володимир Карплюк.

«Усі гравці будівельного ринку, які працюють понад 10 років, чудово пам’ятають “входи” та “виходи” у “бек-офіс”, створений поруч з ДАБІ, пам’ятають систему, в рамках якої навіть порядні співробітники ДАБІ не могли вплинути на жодне рішення, а сформований забудовником пакет документів не мав жодного значення. З тобою починали розмову тільки після “добровільних внесків”. Законопроєкт №5655 унеможливить будь-які непрозорі механізми. Буде якісно новий рівень, що пришвидшить і покращить реалізацію державних, муніципальних та приватних програм. Саме тому можна говорити, що наша спільна робота дозволить підготувати до другого читання дійсно якісний, збалансований законопроєкт, який врахує інтереси держави, органів місцевого самоврядування, професійного середовища та бізнесу, істотним чином змінить сферу містобудування, створить потужний імпульс для розвитку будівельної галузі», – відзначив Володимир Карплюк.

«Будь-яка реформа – це, насамперед, злам старої системи. А всі ми знаємо, як стара система може протистояти. Реформа містобудування в цьому сенсі – не виняток: було б дивно, якщо б стара система так просто віддала такий “ласий шматок”. Але треба розуміти, що накопичені за багато років проблеми у сфері містобудування не можна усунути половинчастими рішеннями. Було вже багато прикладів позитивних змін: впровадження нових органів, нових процедур, але систему так і не вдалося зламати, а корупція просто трансформувалася і підлаштовувалася під нові умови. Зараз ми маємо можливість, завдяки прийняттю принципово нової моделі, пропонованої законопроєктом №5655, здійснити реальні зміни для ринку», – зазначив СЕО Інвестгрупи «Molodist» і Товариства «Відважних».

На його думку, запропоновані в законопроєкті ключові принципи дадуть змогу нарешті наблизитися до прогресивних світових практик ведення бізнесу. Ринок працюватиме чесно і прозоро завдяки цифровізації документообігу, а підвищена кримінальна та адміністративна відповідальність для всіх учасників будівельного процесу, включаючи чиновників, забезпечить високу планку самоконтролю, оскільки прописані «круглі» суми штрафів, кошти від яких будуть надходити до місцевих бюджетів. Крім того, органи місцевого самоврядування отримають право контролювати забудови на своїх територіях і, таким чином, зможуть запобігати появі ошуканих інвесторів, позбудуться недобудов, незаконних забудов та інших пережитків, які породила попередня система. «Все це, безумовно, позитивно вплине на суміжні галузі, “підштовхне” доступну іпотеку, покращить інвестиційний клімат», – зауважив Карплюк.

За його словами, головне, що отримає будівельний ринок – це прозорі умови для його функціонування з мінімальним втручанням держави в процеси проєктування, отримання права на виконання будівельних робіт, прийняття будівель в експлуатацію. Водночас така дерегуляція покладає на учасників процесу додаткову відповідальність, тож проєкт нового закону збалансує права та обов’язки всіх сторін, дозволить працювати всім прозоро у визначений законом спосіб.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.