Води в Ірпені вистачає навіть у спеку

На початку липня в Ірпені на станції підйому води “Чехова” було зафіксовано історичний максимум з використання води. За добу ірпінці використали 10,7 тис. кубометрів. Про це кореспондентам “Правди Ірпеня” повідомив начальник КП “Ірпіньводоканал” Олександр Маркушин.

“Наша станція підйому на Чехова була реконструйована, там зроблено 5 нових свердловин і 4 свердловини були перебурені і оновлені. Тепер ми можемо наповнювати більше 12 тисяч кубометрів води за добу. Тому навіть з такими максимальними розходами у нас ще є достатній запас”, – розповів Маркушин.

За словами начальника водоканалу, у спекотний період значна частина води використовується споживачами для поливу газонів, квіткових клумб, городини і саду. Для порівняння, у дощовий день станція підйому води “Чехова” дає у середньому 6,5 тис. кубометрів води, у спекотні дні – до 10-10,5 тис. кубометрів. Різниця очевидна. Звісно, поливають і у дворах багатоповерхових будинків, але найбільша частка використання води для поливу припадає на приватний сектор. Для контролю над незаконним використанням води та  виявлення недобросовісних споживачів водоканал організовує спеціальні рейди.

big_48123

“З другої половини червня у нас працюють дві рейдові бригади по приватному сектору. Ми їздимо Ірпінем, Бучею, Гостомелем і Ворзелем. У середньому у сонячні спекотні дні за 3-5 рейдів виявляємо близько 40 випадків незаконного використання води для поливу. Уявіть, коли у будинку приписана одна людина і водопостачання іде по тарифу на одну людину, лічильника немає, а ми приїжджаємо і бачимо, що шланг протягнутий через вікно і вода лилася всю ніч, треба того чи не треба, то це не нормально. Крім того роблять додаткові незаконні врізки”, – роз’яснює Олександ Маркушин.

При виявленні несанкціонованого використання води контролери проводять роз’яснювальну роботу: просять заключати договір, ставити лічильник. Адже, якщо у людей стоять лічильники, то, зазвичай, вони використовують водорозпилювачі і відносно економно зрошують свої ділянки. У КП “Ірпіньводоканал” підрахували, що 10 багатоповерхівок використовують менше води, аніж 100 приватних будинків, а добове витрачання води на полив в межах одного двору рівноцінне використанню води у п’ятиповерхівці.

“Люди реагують по різному. 80% ставляться до цього з розумінням, 20%  – це ті хитруни, які все життя звикли ось так незаконно використовувати воду пробують домовитися. Але ми ні з ким не домовляємося”, – каже Маркушин.

На разі бригада контролерів водоканалу ще нікого не оштрафувала. Люди виконують приписи і стараються економніше використовувати воду.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.