Великий піст 2018: що можна їсти, а від чого слід відмовитись

Православний календар включає безліч урочистих дат і періодів, на котрі припадають пости. Та найбільш важливим для кожного православного віруючого є саме Великий піст – центральний піст християнського календаря, протягом якого віруючі готуються до Великодня . У цей період у храмах відбуваються богослужіння, що нагадують про діяння, події життя і смерті Христа. Основне призначення цього посту полягає в тому, щоб нагадати віруючим про 40 днів поневірянь Спасителя в пустині. І покликаний він насамперед  для того, щоб очистити душі віруючих.

Варто наголосити, що під час посту церковний статут забороняє будь-які  продукти тваринного походження, а також  молочні. Основна їжа у Великий піст, який в цьому році  пройде з 19 лютого по 7 квітня – овочі, фрукти та каші. Акцент робиться на моркві, цибулі, капусті, буряку, бобових, яблуках, апельсинах, сухофруктах, горіхах, гречці, рису, пшоні, вівсянці іта картоплі. І хоча,  на перший погляд здається, що продуктів замало. Проте  насправді з цього можна приготувати найрізноманітніші страви. І перші наші помічники в цьому  –  пароварка або звичайнісінька каструля.

Також неприпустиме вживання спиртних напоїв, так само потрібно відмовитися від куріння. Самі суворі дні посту   ̶   перший (Чистий понеділок) й остання п’ятниця (Велика п’ятниця). У ці дні відмовляються від їжі або вживають тільки хліб і воду. Не дотримуватися Великого посту дозволяється: годуючим матерям, вагітним жінкам, воїнам, тяжкохворим людям, літнім людям, людям, які займаються важкою фізичною працею та дітям до 12 років.

І наостанок, рекомендовано контролювати свої негативні емоції. Налаштуйте себе на позитивний лад і дотримуйтесь не тільки дієти, але й залишайтесь в гармонії з собою.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.