Вакцинація: кому й коли робити?

Той факт, що українські батьки давно поділилися на два табори — прихильників та противників щеплення, — не є ні для кого секретом. Лікарі не один рік і не один раз попереджали про небезпечні наслідки відмови вакцинувати дітей. Чи робити щеплення при поїздці за кордон? Чи можна вакцинуватись вагітним? Який календар щеплень в Україні? Як взагалі працює щеплення? У цій статті спробуємо розставити всі крапки у питанні вакцинації.

Як працює щеплення?

Імунітет людини — справа тонка й неймовірно складна та комплексна. Організм може розробляти оборонну стратегію після зустрічі з вірусом чи бактерією декілька днів, яких при інфікуванні, наприклад, правцем у людини може і не бути. Але, дякуючи розвитку імунології, вчені знають, що аби мати переваги на війні з інфекцією, організму не обов’язково зустрічатися з цілим, живим мікробом: наша система захисту здатна розрізняти навіть фрагменти збудника хвороби. Такі фрагменти називають антигенами. Часто це білкові компоненти вірусів або клітин бактерій, продукти їх життєдіяльності. При щепленні відбувається введення таких антигенів в організм людини. Після “знайомства” організм формує імунну відповідь: виробляє білки, які підходять до антигенів, як пазл. Їх називають антитілами. Головна роль антитіл — зробити антигени видимими для клітин імунної системи, які знищать інфекцію. Наступного разу, при інфікуванні вже живим мікробом, організм вакцинованої людини має план бойових дій і реагує набагато швидше, дозволяючи перенести хворобу безсимптомно або у легкій формі.

Щеплення для тих, хто подорожує за кордон

Подорож — це завжди захоплива і часто ризикова подія, оскільки на туриста можуть чекати численні неприємності. Серед них — хвороба, особлива така, якої немає на батьківщині й до якої ви не маєте імунітету. Навряд чи хтось хоче захворіти під час своєї подорожі та опинитися безпорадним у чужій країні. Тому, якщо ви зібрались у подорож, завітайте на сайт Центру контролю та профілактики захворювань та дізнайтесь, які хвороби бувають у регіоні, до якого ви прямуєте. World Health Organization також надає перелік країн, подорожуючи до яких необхідно зробити щеплення від жовтої лихоманки, малярії, холери, японської лихоманки тощо.

Щеплення під час вагітності

За даними Centre for disease control and prevention, вакцина КПК проти кору, епідемічного паротиту та краснухи повинна вводитися за місяць або більше до настання вагітності. Жінкам при надії небажане введення живих вакцин, до яких належить КПК, оскільки імунітет вагітної дещо знижений.

Якщо вагітність припадає на сезон грипу, рекомендовано провести щеплення від грипу в першому або другому триместрі. За відсутності протипоказань інактивовані вакцини також є безпечними під час годування груддю.

Календар щеплень

Сьогодні у кожної країни є власний календар щеплень. Завдяки їм можна максимально захистити людину від захворювання важкими та небезпечними інфекціями.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.