В Ірпені розпочало роботу комунальне підприємство по захисту тварин

В Ірпені створили комунальне підприємство “Служба захисту та лікування тварин”. Про це у своєму блозі написав Ірпінський міський голова Володимир Карплюк.

За словами Карплюка, деякі результати щодо піклування над тваринами вже є. З кінця 2014-го в Ірпені активно працює програма “Тварини у місті”. Завдяки співпраці КП “Контроль благоустрою міста” та громадської організації “Центр захисту тварин” уже вдалося простерилізувати та вакцинувати близько 300 собак. Однак, про ідеальне співіснування людей і тварин поки що говорити рано.

animals-pictures-cute-dog-at-hands

На сьогоднішній час найкращий приклад вирішення проблеми безпритульних тварин у світі демонструють Нідерланди. Сьогодні там зустріти бродячого собаку справжня рідкість. Найперше, там масово простерилізували усіх безпритульних тварин. Паралельно прийняли закони, які відстоюють їх права. За жорстоке поводження з братами меншими у Нідерландах “світить” штраф у розмірі 17 тис. євро і позбавлення волі на три роки без права застави. Крім того, запровадили високі податки на домашніх тварин, що змушує потенційних господарів добре зважити своє рішення завести собаку.

“В Україні немає відповідного законодавства, але зразок роботи у цьому напрямку маємо – львівське комунальне підприємство “Лев”. Це європейського рівня ветеринарно-стерилізаційний центр для тварин, працівники якого успішно працюють на зменшення кількості безпритульних тварин і їх безпечне співжиття з людьми у місті. Багато в чому в основу нашого КП ліг саме львівський досвід”, – розповів Карплюк.

У Ірпінському КП “Служба захисту та лікування тварин” створено два основних підрозділи: комунальна ветеринарна клініка та служба захисту тварин. Клініка буде облаштована на базі приміщення теперішньої державної ветеринарної лікарні. Послуги будуть платними. “Для мешканців Ірпеня діятимуть помірні соціальні ціни. Кошти, які ми зараз перераховуємоКиєву за стерилізацію тварин, відтепер залишатимуться у місті і будуть іти на розвиток власного підприємства”, – запевнив мер міста.

Зараз, за словами міського голови, на приміщення клініки очікує капітальний ремонт, оскільки воно роками перебувало у жахливому стані. А поки що розробляється програма реєстрації домашніх тварин. Їх обов’язкова ідентифікація та облік стануть головним інструментом попередження безконтрольного розмноження безпритульних тварин та запобігання жорстокому поводженню з ними.

Керівником комунального підприємства стала Ірина Мурга. “За її ініціативи, основним напрямком діяльності підприємства  стане виховна робота. Бо немає проблеми безпритульних тварин, є проблема безвідповідальних людей. І мова не лише про жорстоке знищення собак на вулиці. Люди продовжують брати собак і котів у дім, а зіткнувшись із першими труднощами, викидають їх на вулицю. Тварини розмножуються і збільшують популяцію безпритульних тварин у місті”, – зазначив Володимир Карплюк.

Варто відмітити, що львівські захисники тварин багато чого запозичили у сусідній Польщі. Там  теж застосовують електронні маркування і стерилізацію тварин, лікують їх, шукають господарів. Відловом тварин на вулицях міста займаються спеціалізовані Еко-патрулі та неурядові організації, які співпрацюють з притулками, що утримуються за рахунок місцевого бюджету. “Ми домовилися з муніципалітетом Варшави, про те, щоб ірпінські фахівці пройшли  у них навчання по роботі з безпритульними тваринами. Поїздка відбудеться навесні”, – підсумував мер Ірпеня.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.