В Ірпені обговорили реалізацію медичної політики

24 листопада в Ірпені відбулася панельна дискусія на тему : “Мета, цілі та принципи здійснення місцевої політики охорони здоров’я: спільний погляд медиків та громади”. Про це повідомляє Ірпінська міська рада. 

У дискусії прийняли участь 43 мешканців міста. Серед присутніх були і медичні працівники і представники громадських організацій. Учасники створили чотири робочі групи. Завданням було сформулювати спільну для медиків та громади мега ціль (мету) політики охорони здоров’я Приірпіння та запропонувати основні принципи взаємодії влади, громади та медичної спільноти в процесі здійснення політики охорони здоров’я Приірпіння.

Попри чисельну перевагу медпрацівників, сформульована ними мета (яка насправді дорівнює одній з цілей) зосереджена на інтересах людини, а не медичної корпорації, в чому є очевидний прояв розуміння нерозривного зв’язку інтересів медичної і загальної громади, духовності і етичності медпрацівників, що були учасниками заходу.

Так, метою політики охорони здоров’я м. Ірпінь стало “Поліпшення здоров’я населення”. А серед основних Цілей збільшення тривалості якісного життя людини;  забезпечення справедливого доступу до необхідних послуг з охорони здоров’я;  чутливість до потреб пацієнта в охороні здоров’я.

Кожна група учасників сформулювала від 5 до 7 принципів взаємодії. Серед яких:

  • Зрозумілість. Одне із втілень публічності, або комунікативності.
  • Послідовність.Наявність офіційно декларованої політики охорони здоров’я (стратегії) та її дотримання.
  • Підзвітність.Влада має бути підзвітною суспільству у питаннях політики охорони здоров’я.
  • Доступність.Безбар’єрність доступу до керівників громади і охорони здоров’я. «Безбар’єрність» повинна бути регламентована й організована, оскільки це може дезорганізувати владу і управління охорони здоров’я.
  • Чутливість.Політика охорони здоров’я повинна спиратись на вивчення  потреб людини (бути чутливою до потреб людини) та коригуватись за результатами вимірювання оцінок з боку громадян.
  • Справедливість.Політика охорони здоров’я повинна враховувати фізичну нерівність людей, та їх можливостей, нівелювати таку нерівність.
  • Рівна відповідальність.Паритет відповідного ставлення до власної місії щодо формування і реалізації політики охорони здоров’я органів влади, медичної і загальної громадськості, кожного члена громади.
  • Спільна мета.Визнання єдиної мети і цілей політики охорони здоров’я всіма суб’єктами її формування ї реалізації.

За підсумками роботи в групах учасники розробили пропозиції щодо покращення охорони здоров’я за трьома категоріями:

А) прості і практично не потребують бюджету;

Б) “середньо/мало бюджетні”;

В) “Амбітні” або такі, що можуть зробити прорив в охороні здоров’я Приірпіня, та/або конкурентні на зовнішніх ринках.

Як повідомляється, наступним кроком стане спільна співпраця керівників робочих груп з Управлінням охорони здоров’я м. Ірпінь з узагальнення і доопрацювання запропонованих пропозицій.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.