Ірпінь готується до опалювального сезону

В Ірпені триває активна підготовка до опалювального сезону. Про це повідомляється на сайті Ірпінської міської ради. Нарада в міськвиконкомі підтвердила, що з цим в Ірпені має бути все гаразд. Керівники комунальних установ, закладів, шкіл, дитячих садочків мали можливість озвучити нагальні проблеми. Ключове завдання: якісно підготувати освітні та соціальні об’єкти, інфраструктуру до опалювального сезону.

1429857021_otopitelnyiy-sezon

Начальник відділу житлово-комунального господарства Артур Загодіренко подав загальні цифри, які характеризують комплексну підготовку у Приірпінні. У стані готовності п’ять комунальних теплових підприємств: три газових і два альтернативних, це КП “Теплоенергопостач”, КП “Теплокомунсервіс”, ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” (смт. Коцюбинське), ТОВ “Київоблтепло” і МП “ВПК”. А також 42 газові котельні і 7 альтернативних, у тому числі котельня Бучанської міської лікарні. У “бойовій” готовності близько 25 км теплових мереж.

“В Ірпені теплом будуть забезпечені 36 комунальних будинків, 16 шкіл, 12 садочків, 10 закладів охорони здоров’я. До зими приготовлено 14 одиниць техніки і 3000 тонн піщано-соляної суміші. У водопровідно-каналізаційному господарстві підготовлено до зими 224 водопровідні і 183 каналізаційні мережі”, йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що з весни двічі на місяць подаються звіти до Департаменту житлово-комунального господарства. За правилами підготовки до осінньо-зимового опалювального періоду кінцевий термін отримання актів та паспортів – 30 вересня 2016 р.

Наступного тижня до Ірпеня мають навідатися фахівці Держенергонагляду. Після перевірок вони повинні надати остаточний висновок щодо готовності котелень, які генерують тепло.

Як повідомляється, звітував також керівник КП “Теплоенергопостач” Юрій Краснопольський. “Із 24 котелень готові 20. 4 котельні працюватимуть на вул. Северинівській, 2, там відбувається реконструкція теплової мережі, отож котельню на вул. Стельмаха закриваємо на консервацію, а житловий фонд переводимо на котельню, що міститься на Северинівській, 2. Залишилося ще підключення в Гостомелі на вул. Раднаргоспній, де встановлено новий котел, і в ЗШ №5 у Ворзелі має статися підключення третього нового котла. Замінено багато тепломереж, залишився косметичний ремонт. Тож на 3 вересня все буде готове”, – зазначив Краснопольський.

У виступі директора КП “Теплоенергопостач” була й своя ложка “дьогтю” – борг населення тільки за минулий рік склав 1,5 млн. грн.

За словами першого заступника міського голови Ірпеня Дмитра Христюка, вже з наступного року в Ірпені вдасться заощаджувати до 3 млн. грн. міського бюджету щорічно за рахунок економії енергоресурсів. Розроблено комплекс спеціальних заходів, здійснено енергоаудит, триває співпраця з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFKO).

Сума витрат на енергозбереження складається з кредиту під 3% річних і гранту (а це 30% від “тіла” кредиту). За оцінками фахівців, після проведення комплексу енергозберігаючих заходів місто зможе заощаджувати на енергоносіях (газ, світло, тепло) значно більше, ніж доведеться платити за кредитом.

Як повідомляється, у роботі над проектами задіяні новостворений відділ інвестицій та соціально-економічного розвитку виконавчого комітету Ірпінської міської ради та австрійська Приватна інжинірингова компанія iC Consulenten, яка здійснює енергоаудит будівель, запропонованих для проектних робіт. Складено перелік із майже 40 об’єктів, в першу чергу йдеться про освіту й медицину. Енергоаудит виявляє найпроблемніші місця з точку зору енергоефективності (де і чому втрачаються тепло та електрика) і надає рекомендації, яким чином скоротити споживання електричної і теплової енергії. Десь, можливо, треба зробити утеплення, десь – замінити освітлення чи елементи системи опалення. Десь будуть потрібні серйозні реконструкції, а десь – капітальні ремонти. Все це заплановано зробити протягом двох років. Цьогоріч енергозбереження буде запроваджено на трьох об’єктах – у двох садочках і в школі. На наступний рік заплановано масштабні енергозберігаючі “процедури”. Принагідно у школах №17, 12 і 2 буде здійснена комплексна реконструкція, що дасть можливість збільшити кількість учнівських місць.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.