У серпні доступних ліків може стати більше

Протягом цього тижня фармвиробники мають можливість знизити свої цінові пропозиції на 30 препаратів і поповнити список ліків, що для пацієнтів надаватимуться повністю безоплатно.

23 липня 2018 року МОЗ України затвердив попередній реєстр препаратів Урядової програми “Доступні ліки”, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою отримуватимуть в аптеках за рецептом лікаря вже наступного місяця (Наказ МОЗ України від 23.07.18 № 1367).

До оновленого переліку увійшов 261 препарат від 46 виробників. Раніше у програмі брали участь 239 препаратів, тобто з серпня пацієнти зможуть отримувати на 22 препарати більше.

В оновленому переліку 18 українських виробників, 28 – іноземних.

Безоплатних препаратів може суттєво побільшати. У першому півріччі 2018 року у програмі “Доступні ліки” було 47 безоплатних препаратів. У новому реєстрі нині 35 препаратів точно потрапляють до цього списку, ще 30 – можуть долучитися, якщо переглянуть свої цінові пропозиції.

Нагадаємо, з цього року МОЗ запровадив ще один механізм для формування цін у програмі “Доступні ліки”. Після завершення прийому заяв на участь у програмі, фармвиробники, вартість препаратів яких не перевищила 5% від найменших цінових пропозицій за добову дозу, протягом 5 робочих днів мають можливість знизити ціни та поповнити перелік безоплатних препаратів.

Правила програми “Доступні ліки” спонукають фармвиробників знижувати ціни на ліки. У новому реєстрі ціни на окремі препарати стали нижчими на 40% та більше. В середньому ціни на препарати знизилися на 6,5%.

Важливо: ціни на препарати, що беруть участь у програмі “Доступні ліки” затверджуються наказом МОЗ України та стають обов’язковими для всіх без винятку аптечних закладів.

Інформація Урядового порталу

Bookmark the permalink.

Comments are closed.