У місті-герої Ірпені відкрилася виставка з воєнними артефактами (відео)

Ірпінь нескорений. Цей вислів протягом 2022 року багато разів почув увесь світ. І не лише почув, а й побачив та переконався у правдивості цих слів. Бо саме в Ірпені була перша перемога над ворогом. Культурне передмістя столиці «до». Місто-герой «після». Ціною, яку вже не забути ніколи.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

 «Ірпінь став тим форпостом, який не міг взяти ворог. Але ми бачимо по місту величезні руйнування. Однак, якби треба було ще раз так робити, я чітко скажу – ми б так само зробили, ми б так само вчинили і так само б захищали наше місто».

У роковини повномасштабного вторгнення росіян в Україну, в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відкрилася пам’ятна виставка з незвичайними експонатами – артефактами війни. Автор експозиції – директор музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Владислав Альохін.

Владислав Альохін, автор експозиції виставки «Ірпінь нескорений»:

 «Ми, як спеціалісти музейної справи, маємо зберігати історію, показувати ці трагічні сторінки, але водночас і героїчні, збирати експонати і виховувати наше наступне покоління на таких засадах, щоб ніколи й нікому більше в голову не прийшло, що росія – це якийсь брат чи ще щось подібне».

Перша частина виставки повертає у моторошні події лютого-березня 2022-го. Тут і блокпост, дивлячись на який згадуються захисники «Караван-гала», «Жирафу», «Машторфу» і «Стоянки». Валізи та колеса від дитячого візочка, іграшка та ікона – евакуація мирного населення «дорогою життя».

А ще тут ворожа зброя та особисті речі російських окупантів.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Я прочитав на сумці «російська армія». Це не російська армія, це армія терористів, бо армія не вбиває жінок і дітей, не гвалтує їх. Тільки терористи так роблять» .

Друга частина експозиції – про сьогодення, яке вже увіковічнили у фільмах, книгах та картинах. Та кожен хто завітав на виставку, побачив у ній власні спогади.

Віолетта Дворнікова, депутатка Ірпінської міської ради:

 «Коли я сьогодні прокинулася просто одразу подякувала Богу за те, що ми сьогодні прокинулися без ракет… Хочу сказати «дякую» всім тим хлопцям, які були в перші дні війни поруч, які одразу робили все, що можливо. Я хочу сказати тільки «дякую». Дякую за те, що ми живі, дякую!».

Дмитро Андрущенко, голова Ірпінської молодіжної ради:

«Мені здавалося, що я йду в музей. Коли я зайшов всередину, я зрозумів, що на секундочку ти повертаєшся в те 24 лютого. Це не про виставку, це про пам’ять. Адже якщо ми пам’ятаємо, ми можемо впливати на наше майбутнє».

Організували виставку працівники відділу культури, національностей та релігій Ірпіської міської ради. Вони закликають мешканців міста поділитися своїми «спогадами війни».

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«У кожного з вас в Ірпені –  в дворі, у ваших шухлядах і тумбочках зберігаються якісь речі, які нагадують про цю війну. Принесіть їх до музею. Не обов’язково передавати на постійну основу. Ви можете передати нам для експонування, вони залишаться вашими».

Якщо ви можете поповнити виставку, або просто хочете відвідати її – покваптеся. Вона діятиме до 31 березня. У будні дні з 10:00 до 16:00. Вхід вільний.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.