У Держводгоспі розповіли, куди поділася вода з річки Ірпінь

Фото: 04597

Держводгосп повідомив причину зникнення половини води з річки. Як виявилося, рівень води в річці Ірпінь в районі нашого міста понижують за допомогою шлюзу №6.

За словами фахівців, для пониження рівня води є кілька причин.

Перша – захист шлюзової системи від льодового навантаження і можливого руйнування.”Якщо на зиму не скинути рівень води, то внаслідок морозів утвориться велика кількість криги. Після тривалої відлиги, або ж навесні лід може почати рухатися за течією. На шлюзі будуть тороси, які своєю масою роздавлять шлюз і його просто прорве. І це буде катастрофа для річки”, – повідомив начальник Ірпінського міжрайонного відділення Держводгоспу Андрій Забуга.

Друга причина скиду води – це здоров’я річки Ірпінь.

За словами фахівця, внаслідок падіння рівня води вимерзає частина прибережної рослинності. “Ці заходи безперечно є профілактикою від заростання річки вздовж берегів і на мілинах”, – розповів Андрій Забуга.

Керівник Ірпінського Держводгоспу зазначив, що пониження рівня води на зиму передбачений регламентом, робиться це щороку і є частиною роботи підприємства. Взагалі коливання рівня води в деяких річках є нормою. В даному випадку, як кажуть фахівці, для річки Ірпінь перепади рівня є обов’язковою умовою її оздоровлення.

Щодо риби, то скид води не вплине негативно на її життєдіяльність. Адже взимку риба сповільнюється. Деякі види риб зариваються в мул і впадають у сплячку.

“Ми понизили рівень води не повністю. Один метр залишили, цього цілком достатньо, щоб риба нормально перезимувала в річці Ірпінь”, – пояснив Андрій Забуга.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.