У Боярці пам’ять полеглих героїв вшанували меморіальним барельєфом

30 листопада на приміщенні залізничного вокзалу станції Боярка на Київщині було урочисто відкрито меморіальний барельєф на честь полковника Корпусу січових стрільців Армії УНР Івана Чмоли. Покривало з барельєфу зняли учасники нинішньої російсько-української війни Павло Білоус і Максим Швець та онук вшанованого героя Богдан Чмола, який прилетів із США з трьома пересадками. Пам’ятку освятив архієпископ Тернопільський та Кременецький Православної церкви України Нестор. Грав військовий оркестр. 

Коли в 1918 році Директорія розпочала повстання проти гетьмана Павла Скоропадського, міжусобицями в Україні скористалася більшовицька Москва. Розпочалася агресія. Нинішня війна Росії проти України дуже нагадує ті події. Тоді російсько-більшовицькі загарбники окупували  Київ. 14-15 лютого підрозділи української армії під командуванням полковника Івана Чмоли утримували оборону безпосередньо на станції Боярка. Під натиском більшовицьких окупантів українці мусили відступити до Василькова. Втрати Армії УНР склали 500 старшин і козаків. Втрати більшовицьких окупантів були ще більшими.

Організатор  встановлення меморіального барельєфу 29-літній депутат Боярської міської ради Андрій Ковальов наголосив, що цією пам’яткою ми вшановуємо подвиг українських воїнів, які віддали найдорожче – своє життя – за Незалежність Батьківщини.

Автор барельєфу – відомий український скульптор Олександр Михайлицький. Кошти на виготовлення меморіального барельєфу зібрали пластуни. Іван Чмола був одним із основоположників української  скаутської організації  – Пласту і стрілецького руху. По війні працював гімназійним учителем у Галичині. Після нападу Німеччини на СРСР був заарештований радянськими органами держбезпеки і розстріляний у Дрогобицькій в’язниці.  Сеньйор-пластун (так називають старших за віком пластунів, які допомагають у виховній праці) Богдан Чмола пообіцяв компенсувати кошти, зібрані на виготовлення барельєфу.

Боярський міський голова Олександр Зарубін (від партії “Нові обличчя”) відзначив  подячними  грамотами організаторів  виготовлення і встановлення барельєфу. Учасникам заходу подарували значки з портретом полковника Івана Чмоли.

Військово-історичні реконструктори продемонстрували однострої та озброєння січових стрільців і розповіли про нього. Захід завершився концертом народного артиста України Тараса Компаніченка.

Анатолій Зборовський,

директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею

Bookmark the permalink.

Comments are closed.